HIZLI
TEKLİF AL

Alan Adı (Domain) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alan adı (domain) seçimi marka bilinirliğiniz ve dijital pazarlama stratejileriniz için çok önemli bir konudur. Alan adı yani domain seçerken ve alırken dikkat etmeniz gereken tüm önemli konuları sizin için belirledik.

 

Alan adı (domain) satın alırken ve seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. şirketiniz, markanız ya da eticaret web siteniz için alan adımı seçimi son derece önemli bir konudur. 

Bu makalemizde alan adı satın alırken hem de alan adınızı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini 2 farklı kısımda inceleyeceğiz. Alan adının bulunması ve seçimini tamamladıktan sonra alan adınızı satın alırken dikkat etmeniz gereken konuları bu yazımızda ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Alan Adı (Domain) Nedir?

Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alan Adı etki alanı ya da domain bir web sitenin adıdır. web şirketinizi ve markanızı internet ortamında temsil edecek olan web sitenizin adresini seçimi bu noktada büyük önem taşımaktadır. Sizin için en doğru alan adının seçimini yapmadan önce web sitenizin amacını ve neyi temsil edeceğine karar verdiğinizden emin olmalısınız.

Markanız ya da şirketinizi için bir alan adı alabilir. Ürün ve hizmetlerinizi google’da daha üst sıralara taşıyacak anahtar kelime odaklı bir web site kurmak istiyorsanız alan adınızda anahtar kelimeler kullanmayı da düşünebilirsiniz. 
Alan Adı Örneği
tercihyazilim.com

Önerilen Makale Alan Adı Nedir?

Bize Göre İdeal Alan Adı Nedir?

Şirketler ve markalar için önerdiğimiz alan adları öncelike .com ya da .com.tr uzanılı olmasıdır. .net uzantısı olamaz mı olabilir tabiki de bugün baktığınıza turk.net, sigortam.net gibi şirketlerin de .net uzantısını tercih ettiğini görsenizde yine de .com ve .com.tr ye öncelik vermenizi tavsiye ederiz.

Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bize Göre İdeal Alan Adı Özellikleri;

  • Kısa olmalıdır: İdeal bir alan adı ortalama 6-14 kelime arasında olabilir. 
  • Telaffuzu kolay olmalı: Alan adının söylemesi kolay olması, hem reklamlarda hem de müşterilerinize söylerken sizi zorlamaz.
  • Akılda kalıcı olması: Alan adı kısa ve söylemesi kolay olursa akılda kalıcı olma imkanı çok daha yüksek olacaktır. Türkçe karakter olan alan adlarını seçmekten kaçının. Ancak marka ve şirket adınız Türkçe karakter içeriyorsa mecburen tercih etmeniz gerekecektir. Mesela markanız “Sağlam Yapı” Olsun alan adınızın saglamyapi.com olması gerekir. 
  • tire “-” kullanmaktan kaçının: Uygun alan adını bulamadığınızda sirket-isminiz.com gibi bir alan adı almaktan kaçının oun yerine .com.tr ya da başka uzantılara bakmanız daha iyi olacaktır. Alan adında tire kullanmak telaffuz ederken çok ciddi sıkıntılar ve kafa karışıklığı doğurur. Müşteriniz onun yazı ile tire mi yoksa “-” mi olduğunu anlamaz ve rakip şirketin sitesine girebilir.


Alan Adı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amacınızı Belirleyin
Markanız ya da şirketiniz için kurumsal bir web site açmak istiyorsanız alan adınız mutlaka marka isminizde ya da şirkenizin isminde olması gerekir.

1) Uygun Alan Adı Uzantısını Tercih Edin

Ticari bir amaca yönelik bir domain satın almak istiyorsanız kesinlikle .com ve com.tr uzantılarına bakmanızı öneririm. .info, .biz, .net, .org gibi birçok alan adı uzantısı olmasına rağmen şirketlerin ve şahısların %50’si .com %4’ü net ve %3 ü org uzantılı alan adlarını tercih etmektedirler. Ülke kodunun haricindeki en popüler domain uzantıları arasında com uzantısı açık ara farkla ilk sıradadır.

Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer şirketiniz ya da markanız için uygun .com uzantılı alan adı bulamıyorsanız demek ki sizden önce bu alan adlarını başkaları almış demektir. örnek olarak sirketismi.com ve markaismi.com gibi alan adları müsait değilse .com.tr uzantısını tercih ediniz. .com uzantısından sonra ülke kodu uzantıları da en popüler ve en güvenilir uzantılardır. 

sirketismi.com.tr ya da markaismi.com.tr alan adınız müsaitse marka tescil belgeniz ya da oda faaliyet belgeniz ile başvurarak alabilirsiniz. Eğer .com.tr uzantılarını da sizden önce başka bir marka ya da şirket almış ise sizi çağrıştıracak alternatiflerini bulmaya çalışın.

Örnek Verecek Olur İsek;
Şirketinizin ismi “Fatih Sürücü Kursları” diyelim
fatihsurucukursu.com     Müsait değil
fatihsurucukurslari.com    Müsait Değil
fatihsurucukursalri.com.tr Müsahit Değil
sizi çağrıştıracak başka bir isim bulmaya odaklanın fatihehliyet.com gibi


Şirketinizin ismi “Fatih Nakliyat” diyelim
fatihnakliyat.com    Müsait Değil
fatihnakliyat.com.tr Müsahit Değil
sizi çağrıştıracak başka bir isim bulmaya odaklanın 
fatihnakliye.com
fatihevdeneve.com
fatihtasimacilik.com gibi alan adlarınızın türevlerini üretip en uygun alternatifi bulmaya odaklanın. Alan adı bulmak gerçekten zor bir iş. Her Gün binlerce alan adı kaydı yapılıyor ve herkes en iyi, en kısa alan adını bulmak için adeta bir yarış içerisinde diyebiliriz.

2) Kısa ve Kolay Telaffuz Edilebilir Alan Adlarına Odaklanın

Çok uzun alan adları tercih etmek marka bilinirliği ve sitenizin zor erişimi açısından zorlayıcı bir durumdur. Alan adlarının olabildiğince kısa ve kolay telaffuz edilebilir olması en doğru seçim olacaktır.  

Örnek olarak fatihevdenevetasimacilik.com çok uzun, Bir müşterinize web adresinizi söylediğinizi hayal edin heceleyecek olursak, fa-tih-ev-den-ev-e-ta-si-ma-ci-lik-.com söylerken bile yorulduğunuzu hissedeceksiniz. Bu tür uzun alan adları kesinlikle doğru seçim değildir. Onun yerine, fatihevdeneve.com ya da fatihtasimacilik.com alan adları üzerine odaklanmanız gerekir. 

 

3) com.tr Müsaitlğine Bakın ve Uygunsa Onu da Alın

Şirketinizin ve markanız için .com uzantılı harika bir domain buldunuz ve satın aldınız. sirketisminiz.com aldığınız domain olsun. .com uzantılı uygun bir domain almak bu konuda size çok iyi bir avantaj kazandıracaktır. 

Peki neden sirketismi.com.tr sini de almanız gerekiyor. Güzel bir web site yaptırdınız ve Google’da üst sıralara çıkmak için SEO bütçesi ayırdınız ve 1 sene içerisinde hem marka bilinirliğiniz hem de Google sıralamanızı ölçülebilir düzeyde arttırdınız. Fakat daha sonra başka bir şirket yada marka sirkeisminiz.com.tr adresini satın alıyor ve sizin marka isminiz Google'da yazıldığında o da sıralamada çıkmaya başlıyor. Artık uğraşmanız gereken ciddi bir sorun sizi bekliyor diyebilirim.

Belki bu durum müşterilerinizin kafasının karışmasına neden olabilir. Üstelik sizin alan adı uzantınız .com iken sonradan çıkan rakibin uzantısı .com.tr yani daha bir güven verici bir etkiye sahip. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için .com uzantılı alan adınızı aldıktan sonra eğer mümkünse .com.tr uzantılı alan adınızı da almayı ihmal etmeyiniz.

 

4) Alan Adınızı Bulamadıysanız Size Küçük Bir Hile Vermek İsterim

Mesela şirketiniz ya da markanız için tüm alternatifleri de değerlendirdiğinizde tüm alan adlarının alınmış olduğu durumlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta .com.tr uzantılarının bile alındığını görebilirsiniz. Özellikle ülke çapında  yoğun rekabet olan bir sektörde iseniz bunlar başınıza gelebilir. 

Bunun için alternatif olarak belirlediğiniz fakat belgeniz olmadığı için .com.tr uzantısını alamadığınız bir alan adı var ise. Bu isimde hızlı bir marka tescil başvurusu yaparak .com.tr alan adınızı marka tescil başvuru belgeniz ile kayıt ettirebilirsiniz. Tabi bu durumların riskleri yok mu var? 

Eğer marka başvurunuza başka bir şirket itiraz eder ve itirazı kabul edilirse markanız tescil ettirilmez ve bu da alan adınızın başka bir marka başvuru yaptığında sizden alınabileceği anlamına gelir.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tpe.gov.tr adresinden marka araştırması yapınız eğer bu isimde bir başvuru görünmüyor ise başvurunuzu tamamlayın ve belgeniz ile .com.tr alan adınızı alınız.  Bu arada .gov.tr devlet kurumları verilen bir uzantıdır. Mesela bu İngiltere için gov.uk şeklindedir.

 

5) SEO Uyumlu alan Adı Almanız Gerekiyorsa Ne Yapmalısınız?

SEO Uyumlu alan Adı

Mesela; webtasarim.com, bambucit.com, aydinerkekyurdu.com gibi anahtar kelime içeren bir alan adı almak istiyorsanız yapmanız gerekenleri aşağıda ayrıntılı bir şekilde listeledik. Ancak bu konuya geçmeden SEO odaklı bir alan adının size fayda sağlayıp sağlamayacağını anlamak için kesinlikle aşağıdaki paragrafı da okumayı unutmayınız.

Şunu açıkça söylemek isterim ki SEO için alan adı almak hala çok popüler bir tercih. SEO için alan adı almak eskisi kadar etkili olmasa da hala etkili diyebilirim. Ama tabi SEO çalışmalarınızı yapmazsanız sadece anahtarkelime.com'u aldım sitemi açtım yeter derseniz siteniz anahtar kelime de 1. sıraya büyük ihtimalle gelmeyecektir. Google herkesin anahtarkelimesi.com şeklinde aratılan kelimeleri bularak hızlı ve adaletsiz yükselmesini keşfettikten sonra alan adlarındaki anahtar kelimelere çok fazla odaklanmayı bıraktı. 

Peki etkisi yok mu diye sorarsanız kesinlikle hala etkili bir yöntem diyebiliriz. ama bunun için site içeriklerinizi iyi bir şekilde planlamalı ve kullanıcı dostu bir web tasarıma da sahip olmanız gerekir. Eskisi gibi webtasarim.com’u aldım hemen tek sayfa bir site yapayım da 1. sıraya yerleşeyim devirleri bitti malesef. 

Şimdi Gelelim anahtar kelime odaklı alan adı bulunması nasıl yapılır?

  • Anahtar Kelimelerinizi Belirleyiniz.  Anahtar kelimelerinizi belirlerken google aramalarını kullanın. Google’da arama yaptığınızda kullanıcıların diğer yaptığı sorguları öğrenin ve tüm bulduğunuz anahtar kelimelerin bir listesini çıkarın. 
  • Anahtar kelimelerinizi buldunuz fakat en çok aratılan hangisi ve aylık kaç arama hacmi var bunları öğrenmeniz gerekir. Bunun en kolay ve ücretsiz yolu Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı) aracını kullanmaktır. Keyword Planner aracını kullanmak için bir Google Ads hesabı oluşturun ve üstteki ayarlar menüsünden anahtar kelime planla bağlantısına tıklayarak bir önceki adıma tespit ettiğiniz tüm kelime öbeklerini aralarında , ve boşluk olarak yazınız.
  • Google size anahtar kelimelerin hem rekabet seviyelerini hem de aylık ortalama arama hacimlerini gösterirken kullanıcıların aradığı diğer ilgili arama sonuçlarını da getirecektir. 
  • Bu listeden en kısa ve en çok arama hacmine sahip anahtar kelimelerin listesini çıkarın ve alan adı listenizi çıkartın ve müsait olanları belirleyerek en uygun olanını ya da olanlarını satın alınız. 

 
Yukarıdaki açıklamaların hepsi alan adı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri içeriyordu ve sizin için en doğru alan adını nasıl bulacağınızı anlatıyordu. Şimdi bulduğunuz alan adını satın alırken dikkat etmeniz gerekenler kısmına geçebiliriz.

 

Alan Adı Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

1) Güvenilir Bir Domain Sağlayıcı Bulunuz: 

Domain sağlayıcıları internet üzerinden online alan adı satan şirketlerdir. Alan adınızı güvenilir şirketlerden almanız önemlidir. Güvenilir servis sağlayıcılarına Net İnternet, natro, İsim Tescil gibi şirketleri örnek olarak verebiliriz. Tabi bunların dışında ülke çapında ve dünya çapında onlarca güvenilir domain sağlayıcı bulabilirsiniz. Alan adınızı güvenilir olmayan servis sağlayıcılardan satın aldığınızda yönetimi, yenilemesi ve gizliliği konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

2) Her Zaman Uygun Fiyat Uygun Olmayabilir!

Bazı kurumsal domain sağlayıcıları da dahil olmak üzere bazen ilk üyeliğe özel ilk domain alımlarınızda size çok ciddi indirimler sunmaktadır. Ancak alan adı yenilemeniz geldiğinde size diğer şirketlerden 2 kat daha yüksek fiyatlar çıkabilmektedir. O yüzden alan adınızı almadan önce yıllık yenileme ücretlerini de kontrol etmeniz gerekir. 3 Dolara aldığınız bir alan adının 2. yıl yenilemesi 19.99 dolar gibi bir rakam olacaksa bu alışveriş karlı bir alışveriş olmayacaktır. 

3) Gizli Ücretlere Dikkat Ediniz

Bazı alan adı sağlayıcılar kullanıcıların ek bilgileri okumamasından faydalanır ve alan adını satın alırken size gizli ücretler yansıtabilir. işinize yaramayacak .xyz .biz gibi ek uzantılar sunarak size boş yere ekstra para harcatabilir. Bunların dışında alan adınızı başka bir sağlayıcıya transfer etmek istediğinizde sizden transfer ücreti talep edebilir ya da Whois bilgilerinizi ya da alan adınızın bazı kısımlarını yönetmeniz için sizden ek ücretler talep edebilir. Bunun için güvenilir kayıt operatörleri seçmeniz gerekir.

4) İyi Bir Destek Alacağınızı Bilmelisiniz

Uygun fiyat her zaman kaliteli destek hizmeti değildir. Her zaman dürüst ve kaliteli destek hizmeti sunan bir kayıt operatörünü tercih edin. Alan adında yaşanan bir dns problemi sitenizin kapalı kalmasına ya da maillerinizin çalışmamasına yol açabilir. Böyle durumlarda size hızlı ve kaliteli destek hizmeti sunacak bir şirket ile çalıştığınızdan emin olunuz.

5) Alan Adınızı En Az 3 Yıllık Alın

Eğer kuracağınız web sitenin sürekliliğini hedefliyorsanız alan adınızı en az 3 yıllık hatta mümkünse en az 5 yıllık alınız. Alan adınızı 5 yıllık aldığınızda yenilme süresini geçirme gibi durumlarla karşılaşmazsınız. Alan adını yenilmeyi unutursanız mailleriniz çalışmaz, web siteniz açılmaz ve Google’da sıralamanız geriler. Size şunu da belirtmek isterim ki alan adınızı 5 yıllık almak SEO çalışmalarınızda da size fayda sağlayacaktır. alan adını 5 yıllık alarak yeni açılan bir sitenizin Google’a ben en az 5 yıl daha buradayım taahhüdünü vermesini sağlamış olursunuz.

Aynı zamanda artan dolar kurundan da etkilenmemiş olursunuz. Bugün 200 TL’ye aldığınız bir alan adı için  ertesi yıl yenileme ücreti olarak artan dolar kuru yüzünden 350 TL ödeme yapabilirsiniz.

6) Satın Almayı Ertelemeyin

Web siteniz için doğru alan adını bulduğunuzu düşündüğünüzde artık bu konunun üzerine çok fazla düşünmenize gerek yok. Alan adınızı satın almayı ertelemeyin. Güçlükle bulduğunuz ideal alan adınızı siz kayıt ettirmeden başkası alırsa tüm emekleriniz boşa gideceği gibi tekrar alan adı aramakla vakit kaybedeceksiniz. O yüzden alan adınızı bulduğunuzda hiç vakit kaybettmeden güvenilir bir kayıt operatöründen alan adınızı aktif kullandığınız bir mail adresiniz üzerinden satın alın.

7)  Alan Adı İle birlikte Hosting Satın Almalı mısınız?

Eğer web sitenizi siz kuracaksınız ya da hosting aldığınız şirketin web site oluşturma aracı üzerinden sitenizi kendiniz tasarlamayı denemek isterseniz hosting almanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde bizim gibi bir web ajansından profesyonel web tasarım hizmeti almak isterseniz hosting almayınız. Çünkü web sitenizi tasarladıktan sonra kendi sunucularımızda barındırıyoruz ve aldığınız hosting için boşu boşuna ücret ödemiş olursunuz.

Kısacası web sitenizi kendiniz kurmayacaksanız hosting almayınız bu kısmı web tasarımcısına ya da web ajansınıza bırakınız.

Önerilen Makale Hosting Nedir?