HIZLI
TEKLİF AL

Neden Responsive Design?

Mobil uyumlu web tasarım yaptırmak ya da daha çok duyulan adıyla responsive web sitesi tasarımı yaptırmak artık hem kullanıcılar hem de arama motorları açısından oldukça önemlidir.

Neden Mobil Uyumlu Web Tasarım?

Neden responsive tasarım ya da neden mobil uyumlu web tasarım artık daha çok tercih sebebidir? Bu makalemizi okuduktan sonra mobil uyumlu yani responsive tasarımların önemini kavramış olacaksınız.

Neden Mobil Uyumlu Tasarım 

Yukarıdaki resimde Üstün Yapı inşaat için yaptığımız bir Aydın web tasarım örneği paylaşılmaktadır. Aydın'da psd to HTML olarak il responsive tasarım yapan web ajansıyız. 2013 yılından beri tüm müşterilermize mobile friendly tasarımlar hazırlamaktayız.

Günümüzde yaygınlaşan mobil cihaz kullanımıyla birlikte, mobil uyumlu web sitelere olan ihtiyaç daha fazla artmaya başladı. Bir web sitenin masaüstü versiyonun mobil cihazlarda görüntülenmesi ve kullanımı zor olmaktadır.

Masaüstü versiyonu mobil cihazlara küçülerek ekrana sığacak şekilde gösterilir. Aşağıdaki resimde olduğu gibi mobil uyumlu versiyonu kullanımı çok kolay mobil uyumsuz web sitesini kullanmak zordur. Sayfayı büyütmek, okunacak yere zumlama yapmak sürekli kaydırmak gerekecektir.

Kullanıcıların hoşuna gitmeyen bu durum onların mobil uyumsuz web sitemizden siparişi tamamlamadan yada firmamızı arama tuşuna basamadan çıkmasına neden olacaktır.

Kullanıcların %80’i Mobil Cizalardan

Mobil uyumlu web tasarım yaptırmak ya da daha çok duyulan adıyla responsive web sitesi tasarımı yaptırmak artık hem kullanıcılar hem de arama motorları açısından oldukça önemlidir.

Google tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre dünyanın en çok ziyaret edilen arama motoru olarak bilinen Google Search üzerinden yapılan aramaların %51’lik kısmı mobil cihazlardan yapılmaktadır. Bu verinin bize verdiği en önemli mesaj hedef kitlenin en az %50’sinin mobil cihaz kullandığı bilgisidir. Bu bilgi ile birlikte mobil uyumlu web tasarım daha çok gündeme gelmektedir.  Google arama ve diğer kaynaklardan sitemize gelen kullanıcıların ortalama %80’i mobil cihazdan erişim sağladığı için mobil uyumlu ya da diğer adıyla responsive web siteler çok büyük önem taşımaktadır.

Kullanıcı Deneyiminin Önemi

Web tasarım projelerinde kullanıcı deneyimi her zaman öne çıkar. Mobil tasarım da kullanıcı deneyimi sağlayan unsurlar arasında yer alır. Bir sitenin hızlı açılması, görsellerinin ve içeriklerinin eksiksiz yüklenmesi kullanıcılar açısından oldukça önemlidir.

%100 Mobil Uyum Çok Önemlidir

Kullanıcı deneyimi tasarımında sezgisel çözümler kullanılmalıdır. Firmaya ulaşmak isteyen bir kişinin her sayfaya ya da butona tıklaması beklenemez. İnternet kullanıcılar ziyaret ettikleri web sitelerinde kolay ve anlaşılabilir bir arayüz tasarımı beklerler.

Bu deneyimin aksi yaşandığında ise kullanıcı için söz konusu web sitesi ikinci bir ziyaret için tercih edilmez. Mobil cihazlar üzerinden gelen aramaların oranına bakıldığında web tasarım için tek bir kullanıcı deneyimi sağlamak yeterli değildir. Mobil uyumlu web tasarım ile her boyutta ekranda aynı deneyimi sağlamak kullanıcıların sadakatini ve geri dönüşünü arttırır.

Geri Dönüşleriniz Artsın

Bir sitenin elde edebileceği geri dönüşler her zaman farklıdır. İletişim formu doldurmak, sitede dolaşmak, firmayı aramak ya da site üzerinden sipariş vermek gibi farklı geri dönüşler site sahipleri için önemlidir. Bu geri dönüşlerin artmasını sağlamak için mobil uyumlu web tasarım kullanmak gerekir.

Hedef kitle ile her an etkileşim kurabilmek için mobil uyumlu web tasarım şarttır. Çeşitli takip programları ile kullanıcı hareketleri incelendiğinde mobil cihazlardan giriş yapan bir kullanıcının sonrasında PC’den tekrar giriş yaptığı rahatlıkla görülebilir. Böyle bir durum tamamen kullanıcı memnuniyeti ile alakalıdır.

Responsive Tasarımların Avantajları

  • Responsive tasarım yani mobil uyumlu web siteler daha kullanışlıdır. Kullanıcı deneyimini daha iyi yaşatırlar ve kullanıcılar kolay bir şekilde web sitenizde gezinebilir.
  • Mobil uyumlu web siteler uygun maliyetlidir. Mobil site ya da mobil uygulamaya göre maliyeti daha düşük ve kullanışlı olduğundan günümüzde web site sahipleri ve web tasarım ajansları mobil uyumlu web site tasarım çalışmalarını arttırmışlardır.
  • Mobil uyumlu web sitelerin iyi bir şekilde hazırlanması sayesinde çok istisnai durumlar hariç mobil siteye hiç ihtiyaç duyulmaz.
  • Mobil uyumlu web siteler arama motorları tarafından tavsiye edilen web sitelerdir. Google başta olmak üzere tüm arama motorları responsive tasarımları daha iyi bir kullanıcı deneyimine sahip oldukları için arama motoru sayfa sonuçlarını (SERP) daha yukarı taşımaktadır.
  • Mobil uyumlu web siteler yani duyarlı web tasarım cihazın boyutlarına göre duyarlı olup şekil değiştirerek adapte olan tasarımlar olduğu için aynı url tek site olacaktır. Tek site olması yönetimi ve güncelleme işlemlerini tek yönetim paneli üzerinden yapmaya olanak sağladığı için zamandan ve paradan ciddi tasarruf sağlar.