HIZLI
TEKLİF AL

Tanıtım Yazısı Nedir?

Tanıtım yazıları dijital pazarlama ve SEO stratejileri için çok önemlidir. Peki bu tanıtım yazısı da nedir ve ne işe yarar? Tanıtım yazısı hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? Tanıtım yazısı hakkında web'deki en iyi ve en kapsamlı bilgileri okumanız dileğiyle.

Tanıtım Yazısı Tam Olarak Nedir?

Tanıtım yazısı bir şirketin ürün ve hizmetlerini ya da bir kişinin bilinirliğini arttırmaya yönelik belirli bir konu üzerine hazırlanan içeriklerdir. Tanıtım yazıları PR amaçlı, marka bilinirliğini arttırmaya yönelik hem de arama motorlarında üst sıralara çıkma amacı ile hazırlanmaktadır. 

Örnek olarak xxx.com siteniz için diğer popüler bir web site olan xyz.com sitesinde bir tanıtım yazısı hazırlıyorsunuz ve bu tanıtım yazısında kendi sitenize backlink çıkışları yaparak geri bağlantı elde etmiş olursunuz. 

Kaliteli ve özgün içeriğe sahip tanıtım yazıları hazırlayarak popüler ve domain otoritesi yüksek web sayfalarından backlinkler elde ettiğinizde web sayfanızın ilgili anahtar kelimelerde arama motorları sıralamasında yükselmesi daha muhtemel olacaktır. 

Tanıtım Yazısı Neden Önemlidir?

Tanıtım yazılarını bir şirketin yada bir markanın dijital pazarlama ve SEO stratejilerinin bir parçası olarak görmelisiniz. Sizin hakkınızda ne kadar çok bahseden kaliteli web site ve kaliteli geri bağlantılar olursa hem müşterileriniz hem de arama motorları şirketinizin web sitesine daha fazla güvenir.

Denklem oldukça basit aslında ilgi çekici içerikler ile otoriter web sayfalarından alınan tanıtım yazıları sizi Google’da üst sıralara taşıyacak en önemli unsurlardan biridir.

Tabi sadece kaliteli tanıtım yazıları ve kaliteli backlinkler bunu yapmayacak. Sitenizin içeriği, mobil uyumluluğu, kullanıcı deneyimi, açılış sayfalarınızın hızları gibi bir çok site içi SEO kriteri de SEO başarınızı doğrudan etkileyecektir.

Content is King Bill Gates  

Bill Gates'in de dediği gibi "İçerik Kraldır" ve etkili ve değerli bir içeriğe sahip tanıtım yazıları en çok fayda sağlayan içeriklerdir.

Kimler Tanıtım Yazısına Zaman ve Bütçe Ayırmalı?

Birçok şirket, şahıs, haber sitesi ve büyük blog siteleri başka web sitelerinden sıklıkla tanıtım yazısı satın alır ya da paylaşırlar. Buradaki esas amaçları Google başta olmak üzere arama motorlarında ilgili konu ve anahtar kelimelerde daha üst sıralara çıkmaktadır.

Örnek olarak bir Çelik kapı üreticisi düşünün, Bu firma otoriter bir haber sitesinde yayınlanması için  “Çelik Kapı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” konu başlığında bir özgün ve kaliteli bir yazı hazırlıyor. Tanıtım yazısında belirli anahtar kelimeleri de hedefleyerek kendi web sitesine backlink (geri bağlantı) alıyor. mesela “çelik kapı”, “çelik kapı fiyatları” ve “daire çelik kapısı” anahtar kelimelerinden de ilgili sayfalarına backlink almış oluyor.

Kısaca marka bilirliğini artırmak ve Google’da hedef anahtar kelimelerinde üst sıralara çıkmak ve yerini korumak isteyen her web site sahibi tanıtım yazıları için zaman ve bütçe ayırmalıdır.

Kimler SEO Uyumlu Tanıtım Yazıları Yazabilir?

SEO odaklı hazırlanan içerikler genellikle web üzerinde en çok SEO uyumlu içerik, özgün makale gibi terimlerle aranmaktadır. Peki SEO uyumlu makaleler ve tanıtım yazılarını kimler hazırlayabilir? SEO uyumlu tanıtım yazıları hazırlanırken belirli anahtar kelimelerin odağında içerikler ya da bu anahtar kelimelerin içerikte doğal bir şekilde geçeceği içerikler tasarlanır. 

  • SEO konusunda temel seviye bilgi sahibi olması gerekir. Hangi anahtar kelimelerin seçileceği ve anahtar kelimelerin içerik içerisinde ne kadar kullanılması gerektiğini bilmesi gerekir. Kısaca temel seviye SEO hakkında bilgi sahibi olan bir kişi bunları bilecektir. Bizim önerdiğimiz anahtar kelime dağılımı homojen olarak max. %5 -7 arasındadır. Tabi içeriğin uzunluğu ve kısalığına göre bu oran değişebilir.
  • SEO uyumlu tanıtım yazısı yazmak isteyen kişi öncelikle bir araştırmacı olmalıdır. Daha önce bu konuda yazılmış içerikleri araştırmalı ve onlardan farklı ve daha etkileyici neler yapılabileceğini tespit etmelidir. 
  • Kısaca SEO uyumlu tanıtım yazısı yazmak için hem iyi bir araştırmacı hem de Arama Motoru Optimizasyonu hakkında temel seviye bilgi sahibi olmanız gerekir diyebiliriz.

Tanıtım Yazısı Ne İşe Yarar?

  • Tanıtım yazısı bir şirketin ya da markanın bilinirliğini arttırmaya yönelik hazırlanabilir.
  • Sektöre yeni bir giriş yaptıysanız ve tanıtım yazılarına ayıracak iyi bir bütçeniz de varsa nişinizle alakalı otoriter sitelerden şirketinizi ve hizmetlerinizi tanıtan içerikler hazırlayarak tanıtım yazıları alabilirsiniz. Bu sayede kısa sürede hedef kitlenize daha hızlı ulaşabilir ve güvenlerini kazanabilirsiniz.
  • Tanıtım yazısı almak son derece kolay olduğu gibi son derece de önemli bir konudur. Tanıtım yazısı eğer yanlış bir şekilde hazırlanır ve yanlış backlink stratejileri ile yapılırsa size fayda sağlamayacağı gibi zarar da verebilir.
  • Domain otoritesi yüksek sitelerden alınan tanıtım yazıları ile elde edilen backlinkler arama motorlarında anahtar kelimelerde daha üst sıralara çıkmanızda yardımcı olacaktır.

Tanıtım Yazısı Nasıl Hazırlanır?

Tanıtım yazısı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Evet belki bu yazılar sizin kendi web sitenizde yayınlanmayacak sadece backlink amaçlı ve PR amaçlı hazırlanacağı için çok özen göstermeye gerek yok diye düşünebilirsiniz. Ve hatta belkide aynı tanıtım yazısı ile 10 tane web sitesinde içerik yayınlayabilrim diye de düşünebilirsiniz. 

Eğer böyle bir düşünceniz varsa kesinlikle bunların hepsini unutun ve etkili bir tanıtım yazısının nasıl hazırlanması gerektiğini okumaya devam edin.

Tanıtım Yazısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Tanıtım yazınızı ekleyeceğiniz web sitesini de kendi web siteniz gibi düşünmelisiniz. Ne kadar etkili, ilgi çekici ve okumaya değer bir içerik hazırlarsanız size o kadar çok katkı sağlayacağından emin olunuz.
  • Sektörünüzle ve hizmetinizle alakalı anahtar kelime araştırması yapınız. En çok aratılan anahtar kelimeleri belirleyerek hazırlayacağınız tanıtım yazılarının konularını listeleyin. Anahtar kelime araştırması için Google Ads Keyword Planner kullanmak en kolay yoldur. 
  • Şirketinizin ya da ürünlerinizin ön plana çıkmasını istediğiniz ve gerçekten insanların ilgisini çekecek farklılıkları varsa kendi işinizi ve ürünlerinizi öne çıkaracak tanıtım yazıları hazırlamaktan çekinmeyin. Burada sadece dikkat etmeniz gereken tanıtım yazısı başlığının ilgi çekici ve tıklanmaya teşvik edici olarak hazırlanmasıdır. Örnek olarak halı yıkama işi yapıyorsanız tanıtım yazısının başlığı istanbul Halı Yıkama olmasın şu gibi bir şeyler olsun; Halı Yıkamada devrim Gözlerinize İnanamayacaksınız.  Halı Yıkamada Leke Çıkarma Garantisi mi? Tabi başlıklarınızın içeriğiyle alakalı olduğundan da emin olunuz.
  • Tanıtım yazısı hazırlayarak backlink alacağınız web sitelerin alan adı otoritelerinin yüksek olmasına dikkat edin. En az 5 yaşında ve en az aylık 5000 trafiğe sahip web siteleri de tercih etmeniz durumunda daha iyi bir etki oluşturacaktır.
  • Kendinize bir hedef belirleyin ve her ay 3 ya da 5 düzenli tanıtım yazısı alın. Tek seferde 10 adet tanıtım yazısı alarak sonra hiç almamak ta etkili olmayabilir. Bunun anlamı şudur bir dönem sizden bahsedildi ve sonra kimse sizden bahsetmedi. Bu Google için şüphe uyandırıcı bir durum olacaktır. Google algoritmaları düşündüğümüzden de çok zeki.
  • Her tanıtım yazısını özgün ve benzersiz hazırladığınızdan emin olunuz. Kopya içerikler ile hazırlanan tanıtım yazıları Google’da ceza almanıza bile sebep olabilmektedir.
  • Tanıtım yazılarınızı ilgi çekici içerikler olarak ve eklenen siteye değer katacak bir tarzda hazırlarsanız içeriğinizin kalıcı olma şansı da o kadar artacaktır. Genellikle sadece  backlink amaçlı satın alınan tanıtım yazıları en fazla 6 ay yada 1 sene kalıcılığı garanti edilmektedir. Bunun nedeni de kalitesiz ve özgün olmayan tanıtım yazılarının zaman içerisinde eklenen web siteye SEO performansı açısından zarar verdiği için kaldırılmasıdır. Ancak eklenen sitenin trafiğine ve sitede kalma sürelerine katkı sağlayan değerli içeriğe sahip tanıtım yazılarının silinme ihtimali çok düşüktür.