HIZLI
TEKLİF AL

Backlink Nedir?

Backlink nedir, backlink nasıl olur, kaliteli geri bağlantı nasıl alınır, zaralı geri bağlantı nasıl tespit edilir, Backlink hakkında A'dan Z'ye her şeyi bu yazımızda bulacaksınız.

 

Backlink yani geri bağlantılar (gelen bağlantılar, tek yönlü bağlantılar) olarak ta bilinir. Backlink (geri bağlantılar) bir web sayfasından başka bir web sayfasına verilen bağlantılara verilen genel isimdir. Google başta olmak üzere diğer tüm arama motorları bu belirli bir web sayfası için verilen geri bağlantıları bir oy ve referans olarak değerlendirmeye alır.

Genellikle çok sayıda backlinke (geri bağlantıya) sahip web siteleri arama motorlarında daha üst sıralara çıkma eğilimindedir. Tabi bunun aksi olduğu durumlarda mevcuttur. 


Bağlantı Nedir?

Bağlantı Nedir?

Backlink tam olarak nedir konusunu anlamanız için size bağlantı kavramını ve bağlantı metni kavramını açıklayalım. Bağlantı genel tanımı ile web sayfasında gezinen bir kullanıcın tıklayarak başka bir web sayfasına bağlanmasını sağlayan köprülerdir.

Bağlantılar metin ve resim üzerine verilebilir. 

Bağlantı örneği


<a href=”https://www.tercihyazilim.com/blog/backlink-nedir”>Backlink Nedir</a>

Yukarıda köprü metin bağlantıya bir örnek verilmiştir. Bağlantılar genellikler linkler olarak tanımlar. Geri bağlantılar (backlink) ise kısaca başka bir web sayfasında başka bir web sayfasına bağlanan linklere denir.

Aynı web sayfası üzerinde, aynı web sitenin farklı sayfalarına verilen bağlantılara dahili bağlantı (internal links) adı verilir. Bir web sitenin başka web sitelerinin ilgili sayfasına verdiği bağlantılara external links (dış bağlantı) adı da verilmektedir.

  • Geri bağlantılar tek başına kesinlikle arama motorlarında üst sıralarda yer almayı garanti edemez.
  • Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için 200’ün üzerinde faktör etki etmektedir. 
  • Backlink sadece bu 200 faktörün en önemli kısımlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Backlink Neden Önemlidir?

Doğru bir backlink stratejisinin sizin için ne kadar önemli olduğunu fark ettiğinizde en öenmli ve en dikkatli yapılması gereken işlerin başında olduğunu anlyacaksınız. Günde 1000 kişinin geçtiği cadde üzerinde mağazanız olduğunu düşünün. Mağazanızın önünden geçen her kişi sizin müşteriniz olmayacaktır  ve her mağazanıza giren müşteri de satın almayacaktır. Bu da sizin işinizi olumsuz etkilyecektir. Siz de çok daha işlek bir cadde üzerinde mağaza açmaya karar verdiniz. Günlük 50.000 kişinin geçtiği bir cadde üzerinde iş yeriniz olursa satışlarınızın neredeyse 20 kat artma imkanı olacaktı çünkü. İşte backlink stratejisi de tam olarak böyle çalışmaktadır. Doğru stratejiler yapıldığı takdirde satışlarınızı ve cironuzu kalıcı bir şekilde artırmanız kesinlikle mümkündür.

 

Bir web sayfasından kendi web sitenize backlink almak neden önemlidir? 

Neden arama motorları web sitelerinin aldığı backlinkleri değerlendirerek arama motoru SERP (Search Engine Results Page) sıralamasını artırır yada azaltır sorularını cevaplayalım.

SERP Arama motoru sonuç sayfası demektir.Bir web sitenin daha üst SERP sıralamasına sahip olmasında backlinklerin önemi çok büyüktür.

Geri bağlantıları şu şekilde düşünebilirsiniz; Başka bir web sitenin sizin web siteniz üzerinde bir oy vermesi gibi düşünürsek, arama motorları da sizin web sitenize gelen her geri bağlantıyı bir oy olarak değerlendirecek ve ona göre sıralamanızı tekrar değerlendirilecektir.

 


Backlinki Anlama

Biraz daha anlamlı bir örnek verecek olursak; 

Backlink Neden Önemlidir?

sizi tavsiye eden birçok mutlu müşteriniz ve herkes sizin için çok başarılı bir şirket, profesyonel hizmet veriyorlar, kesinlikle tavsiye ederim gibi harika yorumlarını sizinle iş yapmak isteyen çevresindeki kişilere söylediğini düşünün. Bu tabloda sizin iş hacminiz çok daha hızlı büyüyecektir. Çünkü burada çevrenizin de etki alanını ve güven oylarını kullanarak yeni müşterilere ulaşmanız çok daha hızlı ve kolay olacaktır. 

Backlinkleri de aynı şekilde düşünürsek her kaliteli ve doğal geri bağlantı sizin için arama motorları sayfa (SERP) sıralamasında olumlu sonuçlar yansıtabilir diyebiliriz.

Arama motorlarının geri bağlantıları değerlendirmesi yeni bir kavram değildir. Google’ın temel algoritması olan “Pagerank” algoritmasının da temellerini oluşturmaktadır.

Google 20 yıllık bu süreçte Pagerank algoritmasında bir sürü değişiklik ve iyileştirmeler yapmış olsa da geri bağlantılar halen daha önemli bir sıralama kriteri olmaya devam etmektedir.


Google Gibi Düşünmeyi Öğrenin!

Google Gibi Düşün

Backlinki çok iyi anlamak için şunu çok iyi anlamanız gerekli. Google bir arama motoru, her ne kadar gelişmiş bir sistem olsa da algoritmaların ve yapay zekanın doğrultusunda sıralama sonuçlarını belirlemektedir. Zaten milyarlarca web sayfası sıralamalarını Google Çalışanları makaleleri ve siteleri manuel inceleyerek sonuçlandırmaya çalışsa idi bunu başaramazlardı.

Google’ın gelişmiş bir yazılım ve arama motorunu kullanan son kullanıcıya en kaliteli, güvenilir ve alakalı sonucu çıkarmanın en önemli amacı olduğunu iyi anlamanız gerekir.

Kısaca Google güvendiği, değerli bulduğu içerikleri ve web sayfalarını üst sıralara taşır. 200 sıralama kriteri olduğu düşünülen Google için backlink ve backlink türleri bu noktada çok iyi bir referans oluşturuyor. 

Google Neden Kaliteli Backlinkleri Önemsiyor?

  • Backlinkler bir web sitenin başka bir web siteye güvendiğinin bir kanıtıdır.
  • Size backlink ile bağlanan kaliteli siteler size muhakkak değer katacaktır.
  • Kaliteli backlinklerin varlığı, insanların sizden haberdar olduğu ve marka bilinirliğinin olduğu anlamına gelir ve “Google Markaları Çok Sever”.
  • Backlinkler, aynı zamanda kaliteli içerik pazarlamasının bir habercisidir.
  • Kaliteli backlink aynı zamanda iyi bir web site trafiği de sağlar.

Her backlink kesinlikle aynı değildir. Aynı türdeki her backlink te aynı değere sahip değildir. Yazımızın bu kısmında backlink konusu ile çok önemli bir konu olan backlink türlerini göreceğiz.

Backlink Türleri

2019 Yılına kadar sadece nofollow ve dofollow backlink yapısı kullanılmaktaydı. kısaca “nofollow” özelliği arama motorları tarafından değersiz sayılan ve takip edilmeyen backlink ve “dofollow” özelliği de değerli ve takip edilen backlink türüdür. 

2019 yılında nofollow özelliğine Google tarafından 2 kardeş özellik eklendiği duyuruldu. “sponsored” ve “UGC” (User Generated Content) özellikleri de backlinklerin takibi ve ayrıştırılması açısından Google tarafından bildirildi.

01) Dofollow

dofollow özelliğine sahip backlinkler Google ve diğer arama matorlarında sıralma faktörü olarak kullanılan backlink türüdür. Kaliteli backlinklerin genel özellilerinden bir olan dofollow geri bağlantılar Google  başta olmak üzere tüm arama motorları tarafından takip edilir ve sıralama sonuçlarınız için değerlendirilir. Tabi "dofollow" backlinkler tek başına bir kriter değildir. Otoriter web sitelerinden ve alakalı içeriklerden gelen "dofollow" backlinkler sıralama sonuçlarınıza ve domain otoritenize katkı sağlayacaktır.

Dofollow Backlink Nasıl Yazılır ve Anlaşılır?

<a href="http://www.example.com/" rel="dofollow">Link text</a>

"dofollow" backlink özelliği taşıması için yukarıdaki gibi rel="dofollow" yazmasına gerek yoktur. rel="nofollow" özelliği taşımayan ya da aşağıdaki gibi hiç bir öznitelik taşımayan geri bağlantılar da "dofollow" backlink olacaktır.

02) Nofollow

Google rel=”nofollow” özelliğini 2005 yılında bildirdi. Nofollow özelliğinin kullanım amacı şudur, web yöneticilerinin onaylamadıkları  ve güvenmedikleri bağlantıları belirtmek için kullanılan özelliktir.

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Link text</a>

Yukarıdaki şekilde rel=”nofollow” yazıldığında Google bu bağlantıyı önemsemez ve takip etmeyecektir.  
Yapılan Nofollow Hataları!

Eğer tüm bağlantılarımızı nofollow yaparsak kendi sayfamızı PageRank değeri düşmez düşüncesi. 
Günümüzde halen bir çok web yöneticisi güvendiği bağlantı dahi olsa tüm bağlantılarına “nofollow” özelliği veriyor. Bu aslında yanlış bir tutumdur. İçerik olarak faydalandığınız yüksek otoriteye sahip web sitelerin bağlantılarını “nofollow” yapmanız Google’a o kaynakları takip etme güvenmiyorum anlamına gelecektir. Otoriter kaynaklarınızı “dofollow” yapmış olsaydınız Google içeriğin kalitesine çok önem verdiği için bu size artı bir puan kazandırabiliriz.

Sizin içeriğinizin hangi otoriter bilgiye dayandığını Google’a bildirmeniz SEO puanını düşürmez tam aksine artıracaktır. Burada önemli olan içeriğinizin kalitesi ve bağlantı verdiğiniz sayfanın içeriği arasındaki tutarlılık. İçerik benzerliği olmadan sırf otoriter bir siteye bağlantı vermek muhakkak bir işe yaramayacaktır.

Nofollow backlink Kötümü dür?

nofollow backlink kötü değildir. nofollow backlinkler sadece web sitenize başka sitelerden trafik çekmenizi sağlayacaktır. Google sıralama sonuçlarınıza doğrudan etki etmeyecektir. Ancak nofollow backlinkler dolaylı yoldan SEO çalışmalarınıza katkı sağlayabilir. Otoriter ve trafiği yüksek güvenilir sitelerden "nofollow" backlinkler almanız web sitenizin trafiğini ve marka bilinirliğinizi artıracağı için nofollow backlinkler de dolaylı yoldan SEO çalışmalarınıza katkı sağlayacaktır. Bu konuda başarı sağlamak için kesinlikli iyi bir içerik pazarlama stratejisine sahip olmanız gerekecektir. 

03) Sponsored

<a href="http://www.example.com/" rel="sponsored">Link text</a>

Sponsorlu geri bağlantıları Google 2019 yılında “nofollow” olan güvenilmez bağlantıları güvenilir ücretli bağlantılar ile değiştirilmesi için duyurmuştur. Ancak güvenlimeyen sponsorlu bağlantılara hem “sponsored” hem de “nofollow” özniteliği birlikte kullanılabilir.

04) UGC (User-Generated-Content) = Kullanıcı Tarafından Oluşturulan

<a href="http://www.example.com/" rel="ugc">Link text</a>

Google “sponsored” özelliği ile birlikte “UGC” özelliğini de tanıttı. rel=”UGC” özelliği kullanıcı yorumu ve forum mesajları gibi kullanıcı tarafından oluşturulan bağlantıları belirtmek için kullanılmalıdır. “sponsored” özelliğinden farklı olarak bu bağlantıların reklam amaçlı alınmadığını da belirtmek için tasarlanmıştır.

Web Site Yöneticileri Hangi Özelliği Kullanlmalı?

  • Kullanıcı mesajları ve forum yorumları gibi bağlantılarda rel=”ugc nofollow” kombinasyonlarını tercih edebilirsiniz.
  • Aynı şekilde reklam amaçlı bağlantılar için rel=”sponsored nofollow” kombinasyonlu bağlantılar oluşturabilirsiniz.
  • reklam bağlantılarında ya da yorum bağlantılarında zaten “nofollow” özelliğini kullanıyorsanız herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.  Sadece Google’a bağlantıların amacını bildirmek isterseniz kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.

Extra Özellikler “noreferrer” ve “noopener”

Backlink Türleri

“noreferrer”

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow noreferrer">Link text</a>

“noreferrer” özelliği de diğer HTML bağlantı öz niteliklerindendir.  “noreferrer” özelliğini de eklediğinizde bağlantı verdiğinizi firma Google Analytics verilerinde sizin sayfanızdan gelen trafikten haberdar olmayacaktır. Bağlantı verdiğinizi bağlantı verilen web sitesinden gizlemek gibi bir durum söz konusu ise bu özniteliği kullanabilirsiniz.  “noreferrer” özelliği kullanmak SEO için bir etki yaratmaz, dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

“noopener”

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow noopener">Link text</a>

“noopener” özelliği target=”_blank” olarak başka bir web siteye yeni açılan pencere bağlantılarında güvenlik önlemi olarak kullanılmalıdır. “noopener” özelliği açılan sayfanın orjinal sayfaya erişimini engeller ve kötü niyetli kimlik avı dolandırıcılarının tuzaklarından kaçınılmış olur. O yüzden her target=”_blank” bağlantınıza rel=”noopener” özelliği kullanmanızı tavsiye ederiz. “noopener” özelliğinin SEO’ya negatif ve pozitif bilinen bir etkisi yoktur.

 

Backlink alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm backlinker eşit değildir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız kesinlikle kaliteli backliklere odaklanmalısınız. Aldığınız çok kaliteli 1 backlink kalitesiz 100 geri bağlantıdan daha değerli olabilir.


01) Domain Authority (DA) alan adı derecesi yüksek sitelerden backlink almanız faydalı olacaktır.

Arama motoru optimizasyonu ile DA arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Doğal ve özgün bir şekilde DA skoru yüksek web sitelerinden alınan backlinkler SEO nuza zarar vermez ve sizin alan adınızın da Domain otoritesine (DA) katkı sağlayarak arama motorlarında daha üst sıralara çıkmanıza yardımcı olacaktır.

 

02) Alınan backliklerin doğal ve özgün olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Çoğu amatör SEOcuların ya da web masterların yaptığı önemli bir hatadan bahsedelim. Web siteleri için 300- 400 kelimelik bir tanıtım yazısı hazırlanır ve aynı içerik hiç değiştirilmeden farklı web sitelerine backlink almak için servis edilir. Burada yapılan en büyük hata alınan backlinklerin kopyalanmış içerikten (duplicate content) geliyor olmasıdır.

Kopya içeriklerden gelen backlikler Google Penguin algoritmasına takılarak size fayda yerine zarar getirebilir. Belki bu zararı ilk başta anlamayabilirsiniz ama bir süre sonra sitenizin sıralam sonuçlarında düşme yaşandığını görünce hatanızın buradan kaynaklı olabileceğini anlamanız gerekir. Peki neden kopya içeriklerden gelen backlinkler zarar verme potansiyeli gösterir.   Google backlink konusunda çok hassas değerlendirme algoritmalarına sahiptir. Aldığınız backlinklerin hepsi ya da bir çoğu başka sitelerdeki kopya içeriklerden geliyor ise bu durumda Google’ın doğallık ve özgünlük ilkesine aykırı davranarak bağlantıları para kara karşılığı satın aldığınızı anlamaması içten bile değildir.

 

03) İçerikler Arasında Tutarlılık olması.

Backlink aldığınız sayfanın konusu ile bağlanılan sayfanızın konuları birbiriyle tutarlı olmalıdır. Alakasız içeriklerden gelen backlinklerin size fayda yerine zarar dahi verebilir durumda olacağını unutmayınız. Bu şekilde alakasız backlinklerin fazla olması size sıralama kaybı yaşatabilir. 

 

04) Backlinklerinizin  bağlantı metinlerinin hedeflediğiniz anahtar kelimelerinizi içeren bir Anchor Texte (çapa metne) sahip olması da önemli bir kriterdir.

Örnek verecek olursak anahtar kelimeniz “istanbul rent a car” ise bağlantı metninin anchor textinin “İstanbul rent a car” kelimesini içermesi çok daha iyi olacaktır. Tabi bu başlı başına fayda sağlayan bir kriter değildir. Yukarıdaki özellikler ile ötüşüyor ise fayda sağlayacaktır. 

Kısaca belirtmek gerekirse; DA (Domain Authority) değeri yüksek bir alan adından alakalı ve tutarlı bir sayfanıza doğal içerik akışında bu şekilde bir backlink almanız arama motorlarındaki sıralamanızı olumlu yönde etkileyecektir.


Yüksek Kaliteli Backlink

Yüksek kaliteli backlinkler genellikle birbirine benzer özelliklere sahiptir.
Güvenilir, kaliteli ve otoriter sitelerden gelirler. 

Neden Kaliteli Backlink

Şöyle düşünecek olursak .edu uzantılı bir üniversiteden mi yoksa yeni açılan paravan bir blog sayfasından backlink almak istersiniz. Burada Domain Authority (Domain Otoritesi) kavramı devreye girmektedir. Bir web sitesi ne kadar yetkin ve otorite sahibi ise size backlink verdiğinde o kadar fazla yetki aktarabilir. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz çevrenizdeki çok saygın ve popüler bir müşterinizin size olumlu referans vermesi ile çok daha fazla hedef kitleye ulaşabilir ve adınızı duyurabilirsiniz.

Kaliteli ve otoriter backlikler de tam olarak bu şekilde sizin arama motorları sıralamanızı artırarak fayda sağlamaktadır.

 

Kaliteli Backlinkler Şu Özelliklere Sahiptir

01) Anahtar kelime metinlerinizi İçerirler: Bağlantı metinleri anahtar kelime metinlerini içerdiği ve otoriter web sayfalarından geldiğinde yapılan araştırmalar doğrultusunda SERP sonuçlarda daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. bağlantı metnine şu şekilde örnek verebilir. Mesela şuan okuduğunuz sayfanın linkini kendi web sitenizde paylaşmak istiyorsunuz ve şu şekilde bir bağlantıyı içeriğinize yerleştirdiğinizi düşünün. 


<a href=”https://www.tercihyazilim.com/blog/backlink-nedir”>Backlink Nedir</a>

Yukarıdaki gibi bir dahili bağlantıyı web sitenize eklediğinizde bize bir atıfta bulunarak içeriğimizi değerli bulduğunuzu Google ve diğer arama motorlarına bildirmiş olacaksınız.

Aynı zamanda arama motoru da sizin bu sayfanın içeriğini hazırlarken Tercih Yazılım’ın “backlink-nedir” konulu yazısını kaynak ve referans olarak gösterdiğinizi düşünecektir. Bu şekilde anlamlı ve doğru backlinkler paylaşmak hem backlink alan siteye hem de kendi içeriğinize daha olumlu sonuçları olmaktadır.

Tabi her web siteye içeriği güzel diye bu şekilde backlink vermek doğru olmayacaktır. tercihyazilim.com gibi otoriter web sitelerine bu şekilde aşırıya kaçmadan backlink paylaşımı yapmanız  sizin için de karşı taraf için de faydalı olabilir.

02) Kaliteli backlinkler dofollow özelliğine sahiptir. Arama motorları dofollow yani nofollow olmayan bağlantıları takip eder. Bir geri bağlantıda rel=”nofollow” ibaresi yer alıyorsa bu bağlantıları arama motoru takip etmez ve önemsiz sayar. 


<a href=”https://www.tercihyazilim.com/blog/backlink-nedir” rel="nofollow">Backlink Nedir</a>

şeklindeki bağlantılar  arama motorları için önemsizdir ve SEO'ya başlangıç için hiçbir katkısı olmayacaktır. Eğer bir tanıtım yazısı ile dofollow backlink alıncaksa tanıtım yazısı nedir ve nasıl hazırlanmalı yazımıza da göz atabilirsiniz.

nofollow bağlantılar genellikle şu tarz yerlerden gelmektedir

  • Forum siteleri
  • blog ve forum yorumları
  • rehber siteleri
  • basın bültenleri ve haber siteleri

Bağlantının size daha önce backlink vermeyen bir alandan geliyor olması. Eğer otoriter bir alan adından backlink aldıysanız bu alandan alınan daha fazla geri bağlantılar ilk aldığınız geri bağlantının değerini azaltacaktır. 

Şu şekilde örnek verecek olursak 10 farklı web siteden bağlantı almak aynı siteden 100 bağlantı almaktan daha iyi olacaktır.

Artık arama motorlarında sizi üst sıralara taşıyacak backlink özelliklerini anladığınıza göre nasıl bir backlink stratejisi oluşturmanız gerektiğine değinebiliriz.


Doğal Backlink Alma Teknikleri

01) Değerli ve bağlantı verilmeyi hak eden içerikler oluşturun ve tasarlayın. Başkalarının web sayfasına link vermesine ihtiyacınız varsa sitenizde link vermeye değer içerikler ve paylaşımlar oluşturmanız gerekir. Bu tarz içeriklere bağlanılabilir içerikler de diyebilir. Sonuçta hazırladığınız bu bağlanılabilir içerikler aynı zamanda sitenizde eşsiz ve değerli içeriklerin de bir parçası olacaktır. İçerik pazarlaması ile eşsiz ve kaliteli içeriklerinizi oluşturarak başkalarının size bağlantı vermesini sağlayabilirsiniz.

İnsanlar genellikle değerli bulduğu içeriklere ve güvendiği sitelere bağlantı verme eğilimi gösterirler. İlk başta bu süreç belki biraz zaman alabilir belki ama siz eşsiz içeriklerinizi sabırla oluşturmaya devam ettikçe başkalarının da size ve içeriklerinize güvenmesi zaman içerisinde sağlanacaktır.

İçeriklerinizi oluştururken derinlemesine araştırma yapmanız ve ciddi bir zaman ayırmanız gerekebilir. İçeriğinizi infografikler ve özgün kısa videolar ile zenginleştirin. Eşsiz ve değerli gördüğünüz içerikler sosyal medya, youtube ve diğer siteler üzerinden pazarlayabilir daha fazla kişinin içeriğinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

02) 2. olarak sizin konularınız ile alakalı backlink veren web sitelerini bulabilirsiniz. Çok uzun zaman önce verilen backlinkler çalışmıyor durumda olabilir ya da alakasız sayfalara gidiyor olabilir. Bunaları tespit ederek site sahiplerine ulaşarak kırık backlikleri değiştirerek kendi web sitenize bağlantı vermelerini  rica edebilirsiniz. 


Her Backlink Fayda Sağlar mı?

Her alınan backlink fayda sağlamayacaktır. Yukarıdaki kriterlere uymayan backlinkler size fayda sağlamadığı gibi sıralama sonuçlarınıza zarar da verebilir. Zararlı backlinkleri tespit ederek bunları red ettiğinizi Google’a bildirmeniz gerekecektir. Zararlı backlink ve zararlı backlinklerin nasıl tespit edileceğini okumak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.


Zararlı Backlink Nedir?

Zararlı backlink ya da spam geri bağlantıları sitenize değersiz sayfalardan gelen bağlantılardır. Google size span bağlantı veren web siteleri farkettiğinde sıralama sonuçlarınızda gerileme yaşanabilir. Ama tabi bu konu hakkında kesin sıralamanız olumsuz etkilenir gibi bir şeyden söz etmek yanlış olacaktır. Google bir başka deyişle fazladan trafik elde etmek için bu spam bağlantıları kendinizin oluşturuduğunu ya da bu bağlantıları para karşılığında satın aldığında düşünürse aynı kötü senaryo başınıza gelebilir. 

Google bazı önemli konularda Algoritmalarının deşifre olmaması için ayrıntılı açıklama yapmaktan korunmaktadırlar. Ancak bilmeniz ve rahatlamanız gereken bir konudan bahsedecek olursak Google spam backlinkler konusunda endişelenmenizi ortadan kaldıracak kadar yetenekli algoritmalara sahiptir. Ve bu algoritmalar Google mühendisleri tarafından sürekli geliştirilirek iyileştirilmektedir. 

Google’ın esas amacı arama motorunu kullanan son kullanıcıya en alakalı ve en değerli sonucu en hızlı şekilde göstermektir.  Eğer siz kaliteli içerik pazarlamasına ve diğer basit SEO kurallarına sadık kalırsanız Google’ın sizi spam backlinkler konusunda cezaya çarptırma gibi durumlarını göz ardı edebilirsiniz. 

 

Web Siteleri Neden Zararlı Backlinkler Alabilir?

  • Web siteleri birçok nedenle zararlı ve spam geri bağlantılara sahip olabilir. En yagın nedenleri ise şunlardır.
  • Web site yöneticisi para ile zararlarının farkında olmadan bu backlinkleri satın alabilir.
  • Web sitesi için çalışan tecrübesiz SEO cular bu işin bir parçası olabilir.
  • Rakip firmalar sizin çıkışınızı engellemek için size spam backlink göndererek Google cezası almanızı isteyebilir.
  • Spam backlink göndererek web siteler kendi trafiklerini artırmak için sizi seçmiş olabilirler.

Yukarıdaki tüm senaryolar web sitelerin zararlı geri bağlantılar almasında büyük rol oynamaktadır.

Tercih Yazılım olarak gözlemlerimize göre birçok web site spam backlinlere sahip. Kimi web siteler bunun farkında ve bu bağlantıları düzenli olarak reddetme gayreti içerisinde iken, kimi web site sahiplerinin umrunda değil ve kimi web site sahipleri ise spam backlinklere sahip olduklarının farkında dahi değil.

 

Google İçin Zararlı Backlinkler Ne İfade Ediyor? 

Google Ne Diyor?

Bu konu hakkında araştırmalarım sırasında Search Engine Journal’ın 2019 yılında yayınlanan “Google: Kötü Amaçlı Geri Bağlantılar İçin Endişelenmeyin, Onları Görmezden Geliyoruz” başlıklı yazısı bir hayli dikkatimi çekti. 

İçerikte kısaca şundan bahsedilmektedir. İyi bir trafiğe sahip bir web site sahibi bir anda 10.000 adet spam backlink aldıklarını fark ederek endişeleniyor. Site sahibi de kötü niyetli birilerinin web sitelerinin sıralama sonuçlarına zarar vermek için bu çalışmayı yaptığını düşünerek panikliyor.

Evet, görünen o ki burada bir spam backlink saldırısı olması muhtemeldir. Makale yazarı da şu şekilde belirtiyor; Çok viral bir içerik olmadan bir anda backlink sayısının 10.000 artması muhtemelen bir negatif seo girişimidir.

Web site sahibi twitter üzerinden Google’dan John Mueller’e durumu bildiriyor ve John Mueller'in verdiği cevap son derece net oluyor.

Mueller, kısaca, en iyi hareket tarzının hiçbir şey yapmamak olduğunu söylüyor.

"Onları görmezden gelirdim."
Google, bu tür bağlantıları yok sayacak sistemlere sahiptir. John Mueller

Siz yine de bu ifadelerden tatmin olmadıysanız Zararlı backlink nasıl tspit edilir ve kurtulmak için ne yapılmalıdır öğrenmek istiyorsanız aşağıya kaydırarak okumaya devam ediniz.

Google halen daha zararlı backlink reddetme aracı Disavow'u akitf ediyor ise bunun bir anlamı vardır diye düşünüyorum. 

 

Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?

Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?

Zararlı backlinklerin en sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi için bazı profesyonel SEO araçlarını ücretli ya da ücretsiz versiyonlarını kullanmanız gerekir. Ancak ücretsiz versiyonlarında 100 adet ya da 50 satıra kadar en iyi backlinkler listelendiği için zararlı backlinklerin hepsini tespit etmeniz mümkün olmayabilir.


01) Google Search Console (Ücretsiz)

Google-search-console

Google Arama Konsolu web site sahiplerinin ve web ajanslarının arama sonuçlarını takip edebilmesi için ücretsiz olarak sunduğu bir uygulamadır. Google Search Console bağlantısına tıklayarak giriş yapmanız gerekecektir. Sitenizi www versiyonunu ve https:// versiyonlarını Search Console bağladıktan sonra menüden bağlantılar kısmını tıklayarak size bağlantı veren sitelerin listesini inceleyebilirsiniz. Ancak zararlı backlinkleri tespit etme konusunda kesinlikle yetersiz bir liste olacaktır.

 

O yüzden Search Consol yerine aşağıdaki SEO araçlarını kullanarak zararlı backlinkleri tespit etmenizi öneririz.

02) Semrush

Semrush

Semrush çok gelişmiş bir SEO aracıdır. Semrush üzerinden web sitenizin tüm analizlerini, trafiklerini, anahtar kelime sıralamalarını ve rakip analizlerini ayrıntılı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Semrush üzerinden tüm backlink profilinizi çok ayrıntılı incelememiz mümkündür. Semrush gibi gelişmiş bir SEO aracının aylık maliyeti en düşük 99 dolardan başlamaktadır. 

Semrush backlink profilinizde sizin için spam skoru yüksek olanları belirtilecektir. Bu sayede hangi backlinkin zararlı ya da potansiyel riskli olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer bu konu da yeteri kadar bilgi sahibi olmadığınızı düşünmüyor iseniz bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederiz.

Ancak semrush üzerinden 1 haftalık free trial (deneme sürümü) başlatabilirsiniz. Deneme sürümü başlatmanız için sizden kredi kartı bilgileriniz istenecektir. endişelenmenize gerek yok çünkü 1 haftalık deneme sürümünüz için sizden ödeme geçilmeyecektir. Ancak Semrush deneme sürümünüzü 1 hafta içerisinde iptal etmezseniz otomatik olarak kartınızdan 99 Dolar çekilir ve 1 aylık ücretli aboneliğiniz başlamış olur. 

Semrush abonelik iptalini panel üzerinden iptal başvurusu şeklinde yapabiliyorsunuz . Şirkete aboneliğinizin iptali ile ilgili 1 hafta içerisinde gerekçenizi yazarak mail göndermeniz gerekmektedir.

03) Ahrefs

ahrefs

Ahrefs’te Semrush çok gelişmiş bir seo aracıdır. Ahrefs’in ücretsiz backlink aracını backlinklerinizi ve Domain otoritenizi kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Ancak zararlı backlinkleri tespit etmek için ücretsiz backlink kontrol aracı yeterli olmayacaktır. Ahrefs’in şuan için deneme sürümü bulunmuyor fakat ücretsiz sürümü bulunmaktadır. Fakat ücretsiz sürümünde size backlinklerinizin tamamı gösterilmediği için yeterli olmayacaktır.

 

Ahrefs’in ücretli sürümü de 99 dolardan başladığı için sadece backlink tespiti için biraz fazla bir bütçe olacaktır. Ancak diğer tüm araçlarını kullanmak ve web site SEO çalışmalarını yürütmek için de kullanacaksanız çok mükemmel bir SEO aracı olduğunu söyleyebilirim.

04) Ubersuggest 

Ubersuggest

Ahrefs ve Semrush’a göre çok daha uygun fiyatlı olan Ubersuggest fiyat konusunda çok iyi ve 1 haftalık ücretsiz deneme sürümü de sunuyor. Aylık 12 Dolardan başlayan paketleri ile şuan için en uygun fiyatlı SEO aracı diyebilirim Özellikleri rakiplerine göre daha düşük olsa da aradaki fiyat farkına göre kesinlikle tercih edilir.

Ahrefs ve Semrush verilerinin daha güvenilir olduğunu düşünsem de aradaki fiyat farkı Ubersuggest’i denemem için beni çok cezbediyor. 

Zararlı backlinklerinizi ve SEO durumunuzu kontrol için Ubersuggest’i tercih edebilirsiniz.


Zararlı Backlinklerden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Yukarıdaki SEO araçlarından her hangi birini kullanarak web sitenizde spam geri bağlantılar bulursanız bunlardan kurtulmanın bize göre tek ve en etkili bir yolu vardır. O da Google’a bu bağlantıları reddettiğinizi bildirmektir. Bazı SEO uzmanları bunun 2 yolu olduğunu iddia etmektedir.

2. yol ise site sahiplerine ulaşarak spam geri bağlantıları kaldırmalarını istemek. Bu çok zaman isteyen bir konu açıkçası, Spam bağlantı veren sitelere ulaşmak ta hiç kolay olmayacaktır. Çoğu genelde paravan blog ya da iletişim olmayan web siteler olduğu için yetkiliye ulaşıp kaldırma talebinde bulunmanız çok zaman alıcı ve sıkıcı bir süreç olacaktır.

 

Google Disavow

En etkili ve en hızlı olarak Google Disavow aracını kullanarak tüm zararlı backlinkerden kurtulabilirsiniz. Google Disavow aracını kullanmak için web sitenizin Google Search Console İle ilişkilendirilmesi gerekmektedir.  

Google Search Console bağlantınız yoksa ilk önce web site mülkünüzün bağlantı ayarlarını tamamlayın ve 24 saat geçtikten sonra işlemi yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Bağlantınız aktif olduktan sonra manuel olarak sayfadaki yönergelere uygun bir şekilde reddettiğiniz backlink ve alan adlarının listesini Google’a göndermeniz gerekecektir. 

Google Disavow aracını kullanırken direk bağlantının URL sini ya da alan dını komple reddetme işlemi sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için ilk önce 1 .txt uzantılı bir metin dosyası açınız. TXT uzantılı bir metin dosyası açmak için masaüstünüzde sağ click yaparak yeni → txt metin belgesi seçiniz. dosyanıza herhangi bir isim verebilirsiniz. Örnek: spam-listesi.txt.


# İki sayfa reddedilecek
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html

# Bir alan adı reddedilecek
domain:shadyseo.com

yukarıdaki örneğe göre txt dosyasına tüm zararlı backlinkleri ekleyiniz. 
Sadece URL reddetmek için
http://spam.example.com/stuff/comments.html  bu şekilde yazını
Komple Domain seçmek için şu şekilde yazmalısınız
domain:example.com

Google’dan John Mueller’in açıklamasına geri dönecek olur isek;
Mueller, kısaca, en iyi hareket tarzının hiçbir şey yapmamak olduğunu söylüyor.
"Onları görmezden gelirdim."
Google, bu tür bağlantıları yok sayacak sistemlere sahiptir.

2020 Yılında bir müşterimizin SEO çalışmalarını yürütmeye başladık. Müşterimiz bize başka bir web ajansından gelmişti. Müşterimiz bize geldiğinde oldukça panik ve dertliydi. Web sitesine hiç trafik alamadığını, SEO için ve Web sitesi için şu ana kadar harcadığı tüm paranın boşa gittiğini belirterek bizden bu sorunu çözmemiz için yardım istedi.

Müşterimizin web sitesini incelediğimizde 30'un üzerinde zararlı backlink olduğunu ve site açılış hızlarının çok kötü olduğunu fark ettik. İlk önce web sitesini kendi alt yapımıza geçirdik, Hızlı açılan daha kullanışlı bir siteye dönüştürdükten sonra 301 yönlendirme işlemlerinizi tamamladık ve tüm zararlı backlinkleri mizi Google Disavow aracını kullanarak reddettik.

2 ay içerisinde sitenin çok hızlı bir şekilde toparlandığını ve anahtar kelime sıralamasında %400'lük çok ciddi bir artış yaşadığını müşterimize raporladık.

Eğer web sayfası zararlı backlinkler yüzünden cezaya düşmüş olsa idi 2 ay içerisinde bu cezalardan çıkması zor olabilirdi. Esas önemli konu ise sitenin açılış hızlarının ortalamanın üzerine çıkmasını sağlayarak ve site içi optimizasyonları tamamlamak olduğunu düşünüyorum.

Ancak %100’de John Mueller’e katıldığımı söyleyemem çünkü zaralı backlinker bugüne kadar birçok şirketin başına çorap örmüştür. Ama son zamanlarda Google algoritmasındaki yapılan ciddi değişiklikler ile spam backlinkler önemsenmiyor ise ona birşey diyemem. 


Ne Zaman zararlı Backlinkten Şüphe Duymalıyız?

Semrush

  • Siz de bizim gibi işinizi sağlama almak istiyorsanız zararlı backlinkleri ve anahtar kelime sıralamalarınızı düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Bir şeylerin ters gittiğini bize en iyi anahtar kelime sıralama sonuçlarımız ve gösterim sayılarındaki dalgalanmalar verecektir.
  • Google Search Console üzerinden trafiklerinizde ve görüntülenme sayısında ciddi bir düşüş yaşandığı zaman iyiye bir işaret olmayabilir.  Tabi bunun nedeninin sadece zararlı backlink yüzünden olabileceğini düşünmek çok yanlış olur. 
  • SEO optimizasyonlarında bir sıkıntı olabilir. Google algoritması değişmiş ve siteniz bundan dolayı düşüş yaşıyor olabilir, Eskiden aldığınız backlinklerden bazıları kaybolmuş olabilir. Site açılış hızlarınızda son zamanlarda ciddi bir sıkıntı olabilir. Bunların hepsini kontrol ederek yolunuza devam etmeniz gerekecektir.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Umarız backlink nedir yazımızı okumaktan çok keyif almışsınızdır. 
Eğer vaktiniz olursa aşağıdaki diğer ilginizi çeken yazılarımıza da göz atabilirsiniz.