HIZLI
TEKLİF AL

Domain Nedir?

Domain (Alan Adı) Nedir? Domain Nasıl Çalışır? Alan Adı Şeçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Domain ve Alan Adı kavramları hakkında en kapsamlı bilgiyi sizin için hazırladık.

Alan Adı Domain Nedir?

Web sitesi kurmak için yeni başlayanlar ve merak edenler genelde şunları sorar domain nedir, alan adı nedir, domain ve hosting nedir? Siz de yeni başlayan biri ya da alan adının tam olarak ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

domain nedir

Domain nedir yazımızı web sitesi açmak isteyen kişilerin sorularını yanıtlamak ve doğru alan adı seçimi konusunda rehberlik etmek için yayınlıyoruz. Alan adı yani domain in ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anladıktan sonra web siteniz için en doğru alan adını seçmeye başlayabilirsiniz. 

Alan adı seçimi ve araştırması konusunda sizlere danışmanlık hizmeti de sunuyoruz.

 

 

İçindekiler

Alan Adı Nedir?

Alan adı ve domain aynı şeydir. Domain dilimize ingilizceden gelme bir kelimedir ve tam karşılığı alan adı demektir.

Alan Adı nedir

Bir web site yaptırmak istiyorsanız ilk başlamanız gereken nokta alan adınızı ve domaininizi seçmek ve satın almaktadır. Web site yaptırmadan önce muhakkak çalıştığınız web ajansı ya da web tasarım uzmanı alan adınızın mevcut olup olmadığını size soracaktır. İlerleyen kısımlarda alan adı seçimi konusunda ayrıntılı bilgi paylaşacağız. 

Şimdi Domain nedir konusuna geri dönelim. Domain kişilerin web sitelerini  ziyaret etmek için tarayıcı url kısmına yazdıkları web site adresleridir. Örnek google arama motoru sayfasında arama yapmak istiyorsanız google.com ya da arama motoruna google yazmanız gererekmektadir. 

Domain Nasıl Çalışır?

Domain Nasıl Çalışır

Daha ayrıntılı bir açıklama yapacak olursak; İnterneti birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağı olarak düşünebiliriz. Ve bu ağdaki her bilgisayar da diğer tüm bilgisayarlar ile iletişim kurulabilmektedir. Her bilgisayara atanan bir IP adresi vardır ve IP adresi de telefon numarasına çok benzer 4 kademeli numaralardan oluşur. 

Örnek olarak 192.125.188.129 gibi numara bir IP adresidir ve her bilgisayara özel atanan IP (İnternet Protokol) adresleri bulunmaktadır. IP adresleri yazılması ve hatırlanması zor olduğu için web site adreslerini daha kullanışlı ve insan dostu hale getirmek için alan adları oluşturuldu. Yani kısacası 192.125.188.129 bir IP adresi yazmak yerine tercihyazilim.com gibi kolay bir adresi yazarak dilediğiniz web siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Alan adınızı parmak iziniz gibi düşünebilirsiniz. Her alan adı sadece bir web siteye özeldir. Tabi 1’den fazla alan adı ve domain satın alarak aynı web siteye yönlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Domain ve Web Sitesi Arasında Ne Fark Vardır?

Alan adı satın aldığınızda web siteniz olduğu anlamına gelmeyecektir. Sadece web sitenizin adresini tescil ettiğiniz ve koruma altına aldığınız anlamına gelmektedir. 

Domain ve Web site arasındaki fark

Alan adını aldıktan sonra web sitesi oluşturmaya bilirsiniz. Web sitesi ise oluşturulan bir süreçtir. Web tasarım ve yazılım alt yapılarını oluşturmanız gerekecektir.  Oluşturulan web sitenizi çevrimiçi olarak yayınlamak için bir alan adı ve hosting hizmeti satın almanız gerekecektir. Hosting web barındırma demektir. 

Genellikle alan adı ve hosting terimleri yeni başlayanlar için birbirlerine karıştırılan ve anlaması zor kavramlar olabilmektedir. 

Kısacası bir web sayfası yayınlamak için domain ve hosting satın almanız gerekecektir. Hosting hakkında detaylı bilgi almak için hosting nedir makalemizi de okuyabilirsiniz.

Domain ve Hosting Nedir?

Domain (alan adı) Web sitenizin adresidir. tercihyazilim.com bir domain dir. tercihyazilim.com'a girdiğinizde görüntülenen web sayfası Tercih Yazılım'ın kurumsal web sitesidir. Ve Bu web sitenin de çevrimiçi olarak internet ortamında gösterilebilmesi için yüksek donanımlı sunucu ya da server adı verilen cihazlarda barınması gerekmektedir.

Web sitenin içerisindeki tüm görseller, içerikler, videolar, veri tabanları, formlar vb. diğer öğeler bu sunucular içerisinde barındırılır ve host edilir. Bu barındırma hizmetine genel olarak hosting denilmektedir.

URL Nedir?

Genellikle yeni başlayanlar için URL ve Domain terimleri de aynı kavram olarak anlaşılabilmektedir. Peki URL ve Domain aynı şeyler midir? Cevap , Kesinlikle Hayır. 

url nedir

Domain sadece URL'in bir parçasıdır. URL (Uniform Resource Locators), tek düzen kaynak bulucu anlamına gelmektedir. HTTP ve URL Web'in temel terimlerinlerden biridir. URL'i bir web sitesi üzerindeki bir sayfanın ya da dosyanın tam açık adresi olarak ta tanımlayabiliriz. 

URL hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için URL nedir makalemizi de okuyabilirsiniz.

Domain Örneği

tercihyazilim.com

URL Örneği

https://www.tercihyazilim.com/blog/domain-nedir

İlk Domain Ne Zaman Oluşturuldu

İlk Alan Adı

ilk domain yani ilk alan adı bundan tam 36 yıl önce 1985’te kayıt edildi. İlk kayıt edilen alan adı symbolics.com’dur. Symbolics.com internet tarihinin ilk kayır edilen ve en eski .com uzantılı alan adıdır. 

Aron Meystedt tarafından kayıt edilen symbolics.com ilk kayıt zamanından bu yana başka birine satılmamıştır. 

Alan Adı Kaydı Ücretli midir?

1995 yılından sonra isteyen herkes ücretsiz alan adı kayıt edebiliyordu. National Science Foundation (Ulusal Bilim Vakfı) Network Solutions’a alan adı kaydı için ücret alma yetkisi verdikten sonra ücretsiz alan adı kaydı devri kapanmıştır. 

Domain Kaydı Ücretli midir?

Bu süreçten sonra domain kayıt etmek için kişi ve kurumlar 100 Dolardan başlayan ücretler ödemek zorunda kalmışlardı.

1995 Yılının sonuna kadar symbolics.com’dan sonra 5 tane daha alan adı kayıt edilmiştir.

İlk Yıl Kayıt Edilen Alan Adları Sırasıyla Şunlardır;

  • symbolics.com
  • bbn.com 
  • think.com
  • mcc.com
  • dec.com 
  • northrop.com

Günümüzde alan adı yani domain kayıt fiyatları alan adı uzantısına göre ve alan adı kayıt şirketlerinin fiyat politikalarına göre değişmektedir. .com uzantılı 1 alan adını ilk kayıt etmek için genellikle sunulan fiyatlar 8.9 Dolar civarıdır. 

.net, .org, .com.tr gibi uzanlar için alan adı ücretleri değişiklik göstermektedir. Alan adı ilk satıldığında 100 dolar iken günümüz de herkesin satın alabileceği fiyatlara kadar inmiştir. 

Alan adı halen 100 dolar üzerinden satın alınsaydı günümüzde vergiler dahil 1500 TL ve üzeri bir ücreti her yıl web sitemizin yayında kalmasını sağlamak için ödemek zorunda kalacaktık. Neyse ki 100 dolarlık bir ücretin fazla olduğunu fark edip düşürmüşler diyebiliriz.

Alan Adları Nasıl Çalışır?

Web tarayıcı URL kısmına google.com gibi bir alan adı yazdığınızda tarayıcınız vasıtası ile ilk önce Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan küresel bir sunucu ağına istek gönderirsiniz.
Daha sonra da bu sunucular girdiğiniz etki alanı ile alakalı ad sunucularını (NS) arar ve bu isteği ilgili ad sunucularına iletir.

Domain Nasıl Çalışır

Örneğin web siteniz Tercih Yazılım tarafından  host ediliyor yani Tercih Yazılım’ın sunucularında barındırılıyor ise ad sunucularınız şuna benzer şekilde olacaktır.

ns1.tercihyazilim.com
ns2.tercihyazilim.com

Bu yukarıdakine benzer ad sunucuları barındırma şirketi tarafından yönetilen sunuculardır. Barındırma sunucuları da tarayıcıdan gelen isteği web sitenizinin bulunduğu bilgisayara iletecektir.

Domain Uzantıları

Domain uzantısı ya da alan adı uzantıları olarak ta bilinen Top Level domain(TLD) yani üst düzey alan adları alan adının “.” dan sonra gelen kısmıdır. Örnek olarak tercihyazilim.com alan adında domain uzantısı “.”’dan sonra gelen com olacaktır. Her bir alan adı uzantısı farklı kategoriler tarafından oluşturulmuştur. En popüler alan adı uzantıları .com, .net ve .org tur. 

Domain Uzantıları

Şirketler İçin Domain Uzantıları

com uzantısı

Ülkemizde ve tüm dünyada şirketler ve ticari faaliyetler için tercih edilen en yaygın alan adı uzantısı .com’dur.  .com uzantısı “commercial” (Ticari) kelimesinin kısaltmasıdır. Ticari faaliyetler ve kar amacı güden işletmeler için tasarlanmıştır.

Günümüzde en yaygın kullanılan domain uzantısı olduğu için en büyük otoriteye sahip alan adı uzantısı kesinlikle .com uzantısıdır. bu sebeple sadece ticari şirketler değil, blog siteleri, kişisel siteleri haber siteler, forum siteleri ve başka diğer amaçla kurulan web siteleri de öncelikli olarak .com uzantısını tercih etme eğilimindedir. 

İlk alan adının kayıt edilmesinden bu yana milyonlarca alan adı kayıt edildiği için istediğiniz alan adı .com uzantısı ile uygun olmayabilir.  Bu durumda .net, .org, .com.tr gibi diğer alan adı uzantılarını da değerlendirmeniz gerekebilir.

Organizasyon, Vakıf Kuruluşları için

org uzantısı

organizasyon ve kar amacı gütmeyen vakıf ve dernekler için .net ve .org alan adları da tercih edilebilmektedir. Günümüzde bazı büyük şirket ve markalar da .net uzantısı uygunluğu ve telafuzunun iyi bir marka algısına sahip olması ile tercih etmektedir.

Örnek olarak sigortam.net ve turk.net bunlara örnek verilebilir.
Alan adı kayıt şrketleri .com uzantılı alan adınız satın almaya müsait olmadığı durumlarda genellikle net ve org uzantılarını size alternatif olarak sunarlar.

Ülke Kodu Alan Adı Uzantıları

Domain Ülke Kodları

Ülkelere özel kodların alan adı uzantısı olarak kullanılmasıdır. Country Code Top Level Domains (Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adı) olarak tanımlanmaktadır.

Popüler Ülke Kodu Uzantılarından Bazıları

.fr uzantısı
1986 Yılında Fransa’da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar 3 Milyon üzerinde .fr uzantılı alan adı kaydı işlemi gerçekleşmiştir.
.eu uzantıs
4 Milyona yakın kayda sahip alan adı uzantısı Avrupa Birliği için 2005’te piyasaya sunulmuştur.

.br Uzantısı
Brezilya’da 1989 yılında piyasaya sürülmüş ve 4 Milyonun üzerinde alan adı kaydına sahiptir. 

.ru Uzantısı
1994 Yılında Rusya için piyasaya sürülmüş uzantıdır. 7 Milyona yakın kullanıcıya sahip olduğu düşünülmektedir.

.de uzantısı
Almaya’da 1986 yılında piyasaya sürülmüştür. En eski ülke kodu uzantılarından ve 16 milyonun üzerinde kullanıcısı ile en yüksek kayıt sayısına sahip ülke kodu uzantılarından biridir.

.cn uzantısı
.cn uzantısı Çin ülkesinin 1990 Yılında piyasaya sürdüğü alan adı uzantısıdır. 23 Milyonun üzerinde kullanıcı sayısı ile en çok tercih edilen ülke kodu uzantılarında 1. sırada yer almaktadır.

.tr Uzantısı 
ilk olarak 1991 yılında piyasaya sürülmüştür. Yaklaşık 400 Bine yakın kullanıcısı bulunmaktadır. .tr uzantısının diğer popüler ülke uzantılarına göre kayıt oranın düşük olmasının nedeni belge gerekliliğidir. Ancak son yapılan değişikliklerden sonra tr uzantılı domain kayıt işlemlerinde belge gerekmiyor. 

Alan Adı Sisteminden (DNS) Kim Sorumludur?

Alan Adı Sistemi Yani “Domain Name System’ (DNS) yönetiminden Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) sorumludur. ICANN’ın Türkçe Açılımı da İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumudur. 

ICANN Ne Yapar?

Alan adlarının kullanımına uygun politikaları oluşturan ve denetleyen kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluştur. 
ICANN alan adı kayıt kuruluşlarına alan adı satma ve bayilik yetkisi verir. Bu alan adı kayıt şirketlerine üye olarak alan adınızı kayıt ettirebilir, transfer edebilir ve yönetebilirsiniz. 

isimtescil.net, netinternet.net, natro.com, godaddy.com gibi alan adı kayıt kuruluşları aracılığı ile size özel alan adınızı sorgulayabilir ve kayıt işlemlerini yapabilirsiniz.

Alan Adı Nasıl Seçilir?

Domain Nasıl Alınır

Doğru domain seçimi ve doğru alan adını bulma süreci de bazen uzun zamanımızı alabilmektedir. Bu makaleyi yazma amaçlarımızdan biri de alan adı hakkında size yeterli bilgiyi sağladıktan sonra web siteniz için doğru alan adını seçmenize yardımcı olmaktır. 

Şu Ana kadar 400 Milyona yakın alan adı kayıt edilmiş ve bu da yeni bir web sitesi oluşturmak isteyen kişiler için alan adı seçimini ve doğru alan adını bulmayı zorlaştıran bir durum haline gelmektedir. Aradığınız alan adları, şirketinizin ismine ait domainler belki de çoktan başkaları tarafından satın alınmış olabilir. 

İnternetin çok büyük öneme sahip olduğu şu zamanda şirket isimleri ve marka isimleri alan adı uygunluklarına göre tercih edilmektedir. 

Türkiye için örnek verecek olur isek şirketinizin ya da markanızın isminin kullanılabilir olması için .com ya da .com.tr uzantılarının alınabilir yani müsait olması ilk öncelikli adım olmaldır. 

Mevcut şirketiniz için henüz bir alan adı almadıysanız ve şirketinizinismi.com ve siketinizinismi.com.tr alan adları müsait değil ise bazı kısaltmalar ya da eklemeler yaparak size en uygun domaini tercih etmek zorunda kalabilirsiniz. 

Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle .com alan adı müsait olan domainler araştırılmalıdır.
  • Marka ismizini kayıt edilebilir .com ve .com.tr uzantılı isimlerden tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Seçtiğiniz alan adının kısa ve hatırlanması kolay olduğundan emin olunuz.
  • Alan adı kayıt ederken ı,ö,ü,ş gibi Türkçe karakterler kullanılmayacağı için marka isminizi seçerken Türkçe karakterlerin daha az olmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Alan adınızın telaffuzunun kolay olması ve söylediğinizde kulağa hoş geldiğinden emin olunuz.
  • Alan adı seçerken rakam ve tire kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
  • Web sitenizin en çok yoğunlaştığı niş arama terimleriyle alakalı anahtar kelimeler kullanabilirsiniz.
  • Benzersiz ve markalı bir alan adı bulduğunuz takdirde hemen alabilirsiniz.
  • Alan adınızı araştırmak için acele edin. Başkası almadan siz satın alın.
Önerilen Makale Alan Adı (Domain) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain Nasıl Alınır?

Domain satın almak ve ilk alan adı kaydınızı oluşturmak için ICANN kuruluşunun belirlediği binlerce domain kayıt kuruluşunun web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

En çok tercih edilen domain kayıt kuruluşlarından bazıları

natro, İsim Tescil , Net İnternet, İHS, Godaddy, Türk Ticaret gibi domain kayıt şirketleri üzerinden alan adınızın uygunluk kontrolüne bakabilir ve kayıt edebilirsiniz.

Alan Adı Sorgulama nedir?

Alan adı ve domain sorgulama boşta ve satın almaya müsait alan adlarını kontrol etmeniz için yapılan işlemdir. 

Domain satın alacağınız şirketin web sitesi üzerinden toplu olarak ya da tekli olarak alan adınızı kayıt ettirmeden önce sorgulama işlemi yapmanız gerekecektir. 
Google’da alan adı sorgulama ve toplu alan adı sorgulama yazarak en popüler sonuçlara tıklayarak alan adı isimlerinizi araştırmaya başlayabilirsiniz.

Tercih Yazılım olarak şirketinizi ve markanız için en uygun adınızı bulmanızda size danışmanlık veriyoruz. Kurumsal Web tasarım hizmeti verdiğimiz şirketlere ihtiyaçları varsa ücretsiz alan adı danışmanlık hizmetlerimiz de mevcuttur.

Domain Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Domain Sık sorulan sorular

Sub Domain Nedir?

Subdomain yani alt alan demektir. alan adınızı kayıt ettikten sonra istediğiniz alt alanları açarak farklı web siteler kurabilirsiniz.

Örnek olarak kurumsal web siteniz için blog sayfasını subdomain üzerinden yürütmek isterseniz alan blog sayfanız şu şekilde olacaktır. blog.tercihyazilim.com burada alt alan alan adından önce gelen kısımdır. subdomain.domain.com şekilde yazılır.

Alan Adı Transferi Nedir?

Şirketiniz ya da markanızı devrettiğiniz de web sitenizi ve alan adınızı da devretmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda alan adınızın yeni sahibinin devrettiğiniz kişi olması için domain transfer işlemi yapmanız gerekecektir.

Ya da bu işlemin tam tersi olarak alan adını kendi üzerinize kayıt etmek için transfer etmeniz gerekecektir.

Alan adı transferi için transfer kilidinin açık olması ve transfer kodunun transferi başlatacak kişiye iletilmesi gerekmektedir. Alan adı transfer süreçleri 5-7 Gün sürebilmektedir. Yüksek bütçeli alan adı satın alımlarınızda satın alma işlemini noter huzurunda yapmanız dolandırıcılığa göre sizi koruyabilir.

Domaini Kendi Üzerimize mi Almalıyız?

Evet. Alan adınızı her zaman kendi üzerinize almalısınız. Günümüzde işletme sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan birisi de alan adı kaydını web tasarım hizmeti aldığı kişilere bırakmasıdır. Bu kişiler kötü niyetli olduğu takdirde alan adınızı size vermeyebilir ve başka kişilere satabilir. Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı düşük olsa da bu konuda işinizi şansa bırakmamalısınız.

Bize daha sonradan gelen bir müşterimizin başına gelen bir olay tam olarak bu şekilde olmuştur. Kullanıldığı alan dı kötü niyetli web tasarımcısı tarafından ücret karşılığında rakip şirkete satılmıştır ve müşterimiz bu durum karşısında hiç bir hak iddia edememiştir. Bu tarz kötü senaryolar ile karşılaşmayın diye sizler için bu yazımızı hazırladık.

Alan adınızı kendi üzerinize kaydettirmek için ilgili kayıt kuruluşlarının web sitesinde ücretsiz kayıt oluşturarak istenen bilgileri giriniz. Kayıt esnasında aktif kullandığınız mail adresinizi doğru bir şekilde yazdığınızdan emin olunuz.

Web Sitemi Farklı bir Domaine Taşıyabilir miyim?

Diyelim ki istediğiniz alan adı şuan müsait değil, Web sitenizi yayına aldıktan 2 yıl sonra istediğiniz alan adının boşa düştüğünü gördünüz ve hemen satın aldınız. Artık web sitenizin ismini yeni alan adınız ile değiştirmek istiyorsunuz.

Ancak Google’da sıralama kaybı yaşama gibi endişeleriniz olabilir. Eğer Google sıralama sonuçlarınız sizin için önemliyse web sitenizin alan adını değiştirmeden önce mutlaka bizim gibi profesyonel bir seo danışmanlık şirketinden destek alınız.

Alan adınızın değişmesi konusunda sıralamada yaşanabilecek riskleri en aza indirmek için yapılması gerekenler doğru yapılmadığı takdirde o zamana kadarki bütün emekleriniz boşa gidebilir.