HIZLI
TEKLİF AL

Hosting Nedir?

Hosting nedir veya web hosting nedir gibi konularda web üzerinde araştırma yapıyor iseniz muhtemelen web sitenizi nasıl oluşturmaya çalışacağınızı anlamaya çalışıyorsunuz ve şirketiniz, markanız ya da kendi adınıza bir web site kurma kararı vermiş olabilirsiniz. 

Hosting yani web barındırma nedir konulu bu yazımızda sizlere hosting hakkında en çok sorulan bilgileri açıklayarak yardımcı olmak için bu yazımızı hazırladık.

 

 

İçindekiler

Hosting Kısaca Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hosting, web sitenizi ve içeriklerini internet ortama çevrimiçi 7/24, tüm cihazlardan erişilebilir olmasını sağlamak için satın alınan bir hizmettir. Hosting bir üründen ziyade bir hizmettir.

Hosting Nedir

Hosting ya da web barındırma hizmeti bir web site oluşturmak için satın almanız gerekli olan sunucu barındırma hizmetinin genel adıdır. Web sitenizi yayınlamak için 1 domain yani alan adı (şirketinizinismi.com) ve sizin için uygun bir hosting satın almanız gerekmektedir. Hosting ve domain yeni başlayanlar için genellikle birbirine karıştırlan iki farklı kavramdır. Domain hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz domain nedir yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hosting Şirketi/Sağlayıcı Nedir?

Hosting şirketleri web siteniz ya da uygulamalarınız için bir sunucuda depolama alanı sağlayan şirketlerdir. Hosting şirketleri her alt yapıya uygun ve her ihtiyaca uygun web hosting paketi sunmaktadır. 

Web hosting şirketleri aynı zamanda teknoloji ve hizmet sağlayıcı şirketlerdir.  Web site ve uygulamalarınızı internet ortamında barındırmak için web hosting şirketlerinin teknoloji ve hizmetlerini yıllık yada aylık periyotlarda kiralamanız gerekmektedir.

Hosting Şirketini Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hosting şirketini seçerken dikkat edilmesi gereken bir konuda sizin ihtiyacınız için en uygun hosting hizmetinin hangisi olacağıdır. Wordpress alt yapısı kullanacaksınız linux hosting ya da özelleştirilmiş wordpress hosting paketleri seçmeniz gerekir. 

Hosting Şirketi Seçerken

Eğer web siteniz Asp.net yazılım dili hazırlanıyor ise window hosting seçmeniz gerekecektir. Bu konularda çok bilgi sahibi değil iseniz web sitenizi hazırlayan kişiler ile irtibata geçerek hangi hosting türünün sizin için uygun olacağını öğrenmeniz en öncelikli adım olacaktır.

Hosting şirketlerini seçerken, hosting fiyatlarını ve hosting paketlerini karşılaştırmanın yanı sıra teknik destek, yedekleme, ücretsiz SSL, ücretsiz panel gibi özellikleri de değerlendirmeniz gerekmektedir. Eğer ücretsiz SSL sertifikası vermiyorlarsa her yıl yaklaşık olarak 9.99 dolardan web sitesinin güvenli HTTP protokolüne sahip olması için zorunlu bir ödeme yapmanız gerekecektir. 

Kısaca Web Hosting Şirketi ve Paketi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Web sitenizin ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamanız gerekir.
  • Barındırma süreleri ve abonelik tekliflerini kontrol etmelisiniz.
  • Sunucuların güvenliğini ve Web site çalışma süreleri garantilerini kontrol edin.
  • Hosting sağlayıcı şirketin deneme sürümü ve ücret iadesinin olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Paket değiştirme ve paket yükseltme seçeneklerinin ne olduğunu anlayınız.
  • Size sunduğu mevcut eklentileri ve satın alabileceğiniz eklenti ve ek hizmetleri değerlendirin
  • E-ticaret sitesi kuracak iseniz gerekli özellikleri ve SSL hizmetini ücretsiz sunuyormu öğrenmeniz gerekir. Eğer ücretsiz SSL hizmeti vermiyor ise bir tane SSL sertifikası satın almanız gerekecektir.
  • İlk satın alma ve abonelik yenileme fiyatları arasındaki farkı sorgulayınız. 
  • Cpanel , plesk gibi ne tür bir kontrol paneline ücretsiz erişebileceğinizi öğrenin.
  • Sınırsız planlar sunan paketler de en üst trafik, hesap ve alan limitlerini sorgulayınız.
  • Hosting hizmetleriniz içerisinde e-posta barındırma hizmetlerinin dahil olup olmadığını öğrenin.
  • Web sitesi yedekleme seçeneklerinizi öğrenin.
  • İhtiyacınız olan desteği zamanında ve hoşgörülü bir şekilde alacağınızdan emin olun.
  • Web sitenizin hızlı açılacağından emin olmak için hosting şirketinde barındırılan birkaç web sitenin pingdom web site hız testini yaparak teyid edebilirsiniz.


Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Wordpress Hosting

Wordpress Hosting Nedir

Wordpress hostinge geçmeden önce wordpress nedir ondan bahsetmek gerekir. Bilenler biliyor zaten diyebiliriz. Çünkü Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip açık kaynak ve ücretsiz bir web site içerik yönetim sistemidir (CMS).

Wordpress hosting ise wordpress alt yapısındaki web siteler için özelleştirilmiş özelliklere ve eklentilere sahip barındırma seçeneğidir. Light Speed Cache, CDN, WP Site Builder, Wordpress Site adeti gibi özelliklerini araştırmanız gerekir.

Shared (Paylaşımlı) Hosting

Hosting şirketleri birden fazla kullanıcı hesabına kaynak paylaşımı sağlayan seçenekler de sunuyor. Küçük işletmeniz ya da kişisel blog siteniz var ise paylaşımlı hosting iyi bir başlangıç olabilir. Ama tabi aynı sunucu üzerinde birden fazla web sitesi ile kaynak paylaşımı yaptığınızda aşırı yüklenme durumunda web sitenizde yavaşlama gerçekleşebilir.

Reseller (Bayi) Hosting

Genellikle freelancer web tasarımcıların ve yerel web ajanslarının kullandığı hosting sistemidir. Şöyle düşünmek gerekirse bir web tasarımcının web barındırma işini hosting sağlayıcı tarafından karşılaması gibidir. Web tasarımcı burada hizmet verdiği şirkete barındırma hizmetini kendisinin verdiği belirterek bu işi yapabilmektedir.

Dedicated (Özel Kiralık) Hosting

Web siteniz ya da barındırdığınız web siteleriniz için size ayrılmış özel bir sunucu alanı düşünün. Büyük kaynaklı web siteleri, kurumsal web siteleri ve özel web siteleri için mükemmel bir çözüm sağlayabilirler. Sunucu size özel kiralanacağı için sunucudaki ram miktarını, işlemci seçenekleri vb. ihtiyacınıza göre yapılandırabilirsiniz.

VPS Hosting

VPS (Virtual Private Server) yani Özel Sanal Sunucu demektir. VPS hosting, sunucudaki kaynakların her bireysel kullanıcı için ayrıştırıldığı web siteler için bir hosting barındırma hizmetidir. VPS hostingte barınan web siteler daha hızlı ve daha tutarlı performansa sahip olurlar.

Hosting Hizmeti Nasıl Alınır?

Hosting Nasıl alınır

Hosting hizmeti  satın almadan önce web sitenizi nasıl yapacağınıza karar vermelisiniz. Webmaster ya da web tasarımcı ya da web geliştirici olabilirsiniz. Eğer kendi web sitenizi kendiniz kurmak istiyorsanız web sitenizin ihtiyaçlarına uygun paketi ve şirketi seçerek hosting hizmetini online olarak kredi kartınız ile satın almanız gerekecektir.

Eğer web sitenizi kendiniz yapmayacaksanız ya da hosting şirketlerinin sunduğu web site oluşturucuları kullanarak yapmayı planlıyorsanız ilgili şirketin sizin için ey uygun hosting paketini seçerek online kredi kartı ödemesi ile hizmetinizi satın alabilirsiniz. 

Ancak web sitenizi tasarlayacak bir web tasarımcı ya da web ajansı ile çalışmak istiyorsanız hosting satın almadan önce muhakkak onlarla konuşmanız gerekecektir. Mesela biz Tercih Yazılım olarak müşterilerimizin web sitelerini kendi sunucularımızda barındırdığımız için müşterilerimizin başka şirketlerden hosting hizmeti satın almasına gerek yoktur. Eğer siz de böyle bir durum içinde iseniz aldığınız hosting paketini iade süreci geçmeden iade etmeniz en iyisi olacaktır.

Web Hosting Nedir?

Web Hosting Nedir

Web hosting aslında hosting hizmetinin bir diğer adıdır. Hosting hizmeti almak isteyen kullanıcıların az da olsa bir kısmı web hosting diye arattığı için hosting şirketleri arama motorlarında ön plana çıkmak için web hosting hizmeti olarak ayrı hizmet kategorileri açmaktadır.

Tabi aynı zamanda web hostingi de, eticaret hosting, wordpress hosting, windows hosting gibi kategorilere ayırmak gerekecektir. 

Server Nedir?

Server Nedir

Sunucu, server ya da istemci olarak ta bilinen bilgisayar programına ve kullanıcısına hizmet sağlayan bilgisayar programı ya da cihazdır. Bu sayfada geçen hosting hizmetleri veren şirketlerin çok gelişmiş sunucu / server cihazları bulunmaktadır. Bu cihazlar ve programlar sayesinde web siteniz 7/24 erişilebilir kalmaktadır.

İstemci programlama modelinde istemci yani kullanıcı bilgisayarındaki web tarayıcısı, web sitenize bir istek gönderir ve sizin sunucunuz da bu isteği cevaplar ve web sitenizi kullanıcıya gösterir. Sunucu ve Server çalışma şeklini de bu şekilde özetleyebiliriz.

Hosting ve Server Arasında Ne Fark Vardır?

Hosting, yukarıda bahsettiğimiz gibi bir web sitenin internet ortamında barındırma hizmetine verilen isimdir. Hosting ya da diğer adıyla web barındırma hizmetini sağlamak için yüksek donanımlı cihazlar gerekmektedir. Hosting hizmetini sağlayan yüksek donanımlı bu cihazlara da server ya da sunucu denilmektedir. 

Hosting ve Web Site Hızı Arasında Bağlantı var mıdır?

Hosting ve Web Site Hızı

Evet. Hosting ve web site hızı arasında bir bağlantı vardır. Ama web sitenin yavaş açılıyor olması her zaman hosting ya da sunucu kaynaklı olmayacaktır. Web site açılış hızını etkileyen 20’nin üzerinde faktör vardır. Burada önemli olan bir konu da sunucunuzun bulunduğunuz ülke lokasyonunda olması site açılış hızlarını biraz etkileyebilir.  Örnek verecek olursak 
Türkiye’deki firmanız için ABD lokasyonlu bir hosting satın aldınız ve hedef kitleniz Türkiye’de, Bu noktada sitenizin daha yavaş açılması söz konusu olacaktır. Bizler Tercih Yazılım olarak gelişmiş cache yazılım özelliğimiz sayesinde bunu bir handikap olmaktan çıkarabiliyoruz. 

Hosting Fiyatları Nedir?

Neden Hosting Fiyatları Dolar Kuru Üzerinden Fiyatlandırılıyor?

Hosting Fiyatları

Şu şekilde düşünüyor olabilirsiniz. Ben Türkiye’deki bir hosting şirketine neden dolar üzerinden ödeme yapıyorum? İnterneti TL ile alıyor, Personel maaşlarını TL ile Ödüyor, diğer giderlerinin çoğu TL ile ödeniyor fakat ben neden dolar kuru üzerinden ödeme yapıyorum diye düşünebilirsiniz haklı olarak. Ama aslında işin aslı öyle değil malesef yukarıda saydığımız tüm giderler bir hosting şirketinin %15- 20’lik bir giderini kapsamaktadır ve diğer tüm önemli giderleri dolar ve euro kuru üzerindendir.

Örnek olarak UPS/Kesintisiz Güç Kaynakları (Uninterruptible Power Supply) sistemlerinin maliyeti ve bakımları, UPS akülerinin maliyeti ve bakımları, iklimlendirme klimalarının maliyeti ve bakımları, enerji sistemleri ile akıllı sayaçların maliyeti ve bakımları, tüm network cihazlarının maliyeti ve bakımları gibi daha burada sayamadığım birçok maliyet tamamen döviz cinsi üzerindendir.

En Uygun Hosting Paketi Nasıl Seçilir?

En uygun hosting paketi seçmek için kesinlikle bazı teknik konularda temel seviye bilgi sahibi olmanız faydalı ve yol gösterici olacaktır. Sizler için hazırladığımız bu makalle aslında en iyi hosting paketinizi seçebilmeniz ve bazı hosting terimlerini daha anlayabilmeniz içindir. En iyi hosting paketini seçmek için öncelikle web sitenizin nelere ihtiyacı olduğunu iyi anlamanız gerekir.

Web sitenizin yazılımsal ihtiyaçları en iyi web tasarımcınızdan ya da yazılımcınızdan öğrenmeniz gerekecektir. Eğer web siteniz wordpress ise web sitenizdeki hedefiniz ve beklentiniz nedir. Çok yüksek trafik hedefi olan kurumsal bir web site ya da kapsamlı bir blog sitesi mi hedefliyorsunuz. Tabi bu durumları değerlendirdiğinizde hızlı ve yüksek alana sahip hosting paketlerini değerlendirmek daha avantajlı olabilir. 

Bu konuda hosting şirketlerini arayarak onların da fikrini almanız iyi olacaktır. Başlangıç için düşük planlı paketlerden başlayabilir ve ileri de ihtiyaçlarınız arttığı zaman üst paketlere nasıl bir fiyatlandırma ile geçiş yapacağınızı da sormayı unutmayınız.

 


Türkiye'nin Önde Gelen Hosting Sağlayıcıları Kimlerdir?

Hosting Sağlayıcı

Türk Şirketlerinden Bazıları

 

Net İnternet

Net İnternet

2006 Yılında Denizli Merkezli Kurulan Teknoloji Şirketidir. 2016 yılı itibariyle Türkiye’de IP aralığında en çok internet sitesi barındıran üçüncü veri merkezi olduklarını belirtmektedirler.
İade Politikaları : Alan adı hizmetleri dışındaki tüm hizmetlerinde 15 gün koşulsuz iade vermektedir.
web siteleri : netinternet.com.tr


Güzel Hosting

Güzel Hosting

2008 Yılında Kurulan İstanbul Merkezli Hosting Şirketidir. Yerli sermaye ile Türkiye’nin en çok web site barındıran şirketi olduklarını belirtmektedirler.
İade Politikaları : 3 İş Günü İçerisinde ücretsiz iade yapabiliyorsunuz.
web sitesi : guzel.net.tr


İsim Tescil

İsim Tescil

1988 yılında Kurulan İstanbul/Türkiye Merkezli Teknoloji Şirketidir.
İade Politikaları : Memnun kalmadığınız takdirde Hosting Paketinizi 7 gün içerisinde iade edebilirsiniz!
Web Sitesi : isimtescil.net


İHS

İHS

1999 Yılında Kıbrıs Merkezli kurulan teknoloji şirketidir.
İade Politikaları : Kullanıcı , satın aldığı ürün veya hizmetlerden memnun kalmadığı taktirde, ürünün satış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, "E-destek" satış sonrası destek yazılımını kullanarak para iadesi talebinde bulunabilir.
Web Sitesi : ihs.com.tr


Natro

Natro

İstanbul/ Türkiye merkezli olan Natro Teknoloji şirketi 1999 yılında Türkiye’de alan adı, web hosting, kiralık sunucu alanında hizmet veren bir firmadır.
İade Politikaları : Alan adı hizmetleri dışındaki tüm hizmetlerinde 15 gün koşulsuz iade vermektedir.
web sitesi : natro.com

Yabancı Hosting Şirketleriden Önde Gelenler

Godaddy

Godaddy

1997'den beri İnternet domain hizmeti vermektedir.2002'de VeriSign tarafından satın alınmıştır. Merkezi Arizona/ABD
İade Politikası :  Yıllık Planlar+ - İşlem tarihinden itibaren 30 gün içinde. Aylık Planlar*+ - İşlem tarihinden itibaren 48 saat içinde.
Web Sitesi : tr.godaddy.com


Hostinger

Hostinger

2004 Kasım. Kaunas, Litvanya'da bir grup genç girişimci, kişisel bir hosting firması kurdu ve adını Hosting Media koydu.
İade Politikası : Hostinger'dan satın alınan ürünler, yalnızca işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde iptal edilirse geri ödeme alınabilir.
Web Sitesi : hostinger.web.tr


Dream Host

Dreamhost

DreamHost, Los Angeles merkezli bir web barındırma sağlayıcısıdır.
İade Politikası :  Rakipsiz 97 Günlük Para İade Garantisi ile desteklenen net fiyatlandırma şeklinde belirtmektedirler.
Web Sitesi : dreamhost.com


Host Gator

HostGator

HostGator Houston, Teksas, Austin'de web hosting sağlayıcısıdır.
İade Politikası : HostGator'dan memnun kalmazsanız, size paranızı geri vereceğiz. Soru sorulmadı. İlk 45 takvim günü boyunca, barındırma ücretlerinin tamamını iade edeceğiz şeklinde belirtmişlerdir.
Web Sitesi : hostgator.com


Site Ground

SiteGround

SiteGround, 2004 yılında Sofya, Bulgaristan'da kurulmuş bir web barındırma şirketidir.
İade Politikası :  30 Günlük Para İadesi
Web Sitesi : siteground.com

Linux Hosting Nedir?

Linux Hosting

Linux Hosting linux işletim sistemine sahip herhangi bir hosting hizmetine ya da paketine verilen genel bir isimdir.  Web sitenizde MsSQl, ASP.NET, .NET MVC kullanmanız gerekmeyecek ise linux hosting sizin için ideal olacaktır. Statik bir web sitesi ya da Wordpress web siteleri için de en uygun olan hosting linux hosting dir.

Wordpress PHP dilinde oluşturulmuş bir yazılımdır. PHP yazılımı en iyi linux sunucuda çalışacaktır.

Windows Hosting Nedir?

Windows Hosting

Windows hosting te windows işletim sistemine sahip herhangi bir hosting paketine verilen genel bir isimdir. Web sitenizde MsSQl, ASP.NET, .NET MVC kullanmanız gerekiyorsa kesinlikle windows hosting kullanmanız gerekecektir. Windows hosting ya da linux hosting satılmadan önce web sitenizin alt yapısının hangi dilde yazıldığını öğrenmeniz gerekecek ve ona uygun hosting paketi almanız gerekecektir.

Cloud Hosting Nedir?

Cloud Hosting Nedir

Cloud hosting ya da bulut barındırma, bir web sitesinin birden fazla sunucuda barınmasına ve birden fazla sunucunun kaynaklarını eş zamanlı bir şekilde kullanmasına olanak tanır.

Bulut sunucular diğer bir deyişle cloud hosting diğer hosting türlerine göre, daha performanslı ve daha güvenli hosting çözümleridir. Standart hosting türlerine göre çok daha maliyetli oldukları için genellikle kurumsal şirketler ve e-ticaret şirketleri cloud hosting hizmetlerini tercih etmektedir.

Mail Hosting Nedir?

Mail hosting Nedir

Web hostingin dışında sadece kurumsal maillerinizi sorunsuz kullanmak için ayrıca mail hosting hizmeti de satın alabilirsiniz. Web hosting paketlerinde kullandığınız mail hizmetlerinde gönderilen mailler gereksiz ya da spam klasörüne düşebiliyor. Sizin kurumsal maillerinize çok fazla spam mail gelebilir. 

Mail gönderiminde ve alımlarında bazı aksaklıklar yaşayabilirsiniz. Eğer kurumsal mail akışınız sizin için çok önemli ise kurumsal mail hosting hizmeti almanız ileride yukarıdaki konularda sorun yaşamamanız için daha isabetli olacaktır. Bizler müşterilerimize Yandex Kurumsal Mail hesabı açıyoruz. Ücretsiz olarak kurumsal maillerini Yandex Connect Admin Tools üzerinde yönetebiliyor. Yandex mail gibi ücretsiz mail sağlayıcı alt yapıları da değerlendirebilirsiniz.

 

E-Ticaret Hosting Nedir?

e Ticaret Hosting Nedir

E-ticaret hostingler içerisinde hazır ödeme sistemleri ve e-ticaret alt yapıları barındırabilen hosting hizmetleridir. E-ticaret hosting hizmetleri firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. E-ticaret hosting alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi hosting şirketinin web site altyapısını kullanacak ise size sunduğu e-ticaret web site özellikleri ihtiyaçlarınızı karşılayacak mıdır? Eğer ihtiyaçlarınızı karşılamıyor ise almamalısınız.

E-ticaret hosting alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer konuda size sunulan ödeme alt yapısıdır. Türkiye'deki bankaların sanal pos alt yapılarının mevcut olup olmadığını ya da iyzico gibi tüm bankaların sanal posunu barındıran sistemlerin mevcut olup olmadığını sorabilirsiniz.

Yurt dışı şirketlerden e-ticaret hosting alırken bu ödeme altyapıları mevcut olmayacaktır. Buradaki ödeme altyapıları bizim Türkiye’de geçerli olduğu için bu konuya da dikkat etmeniz gerekecektir.

Hosting Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hosting Hakkında Sık Sorulan Sorular

Web Sitemi Tercih Yazılım Tasarlarsa Hosting Almanız Gerekir mi?

Hayır. Tercih Yazılım kendi tasarladığı web siteleriniz özel sunucularında barındırdığı için başka bir yerden hosting paketi satın almanıza gerek yoktur. Eğer bizimle iletişime geçmeden hosting paketi almış iseniz iade süreniz dolmadan iade etmenizi tavsiye ederiz.

Hosting Hizmeti Veriyor musunuz?

Tercih Yazılım Hosting/Barındırma hizmetini sadece web site tasarım hizmeti verdiği müşterileri için vermektedir.

Hosting ve Domaini Sizden alabiliyor muyuz?

Web tasarım ve yazılım hizmeti verdiğimiz müşterilerimizin hosting ve domain hizmetlerini de sağlamaktayız. Domain seçimi ve alan adı araştırma konusunda müşterilerimize danışmanlık hizmeti de sağlamaktayız.

Hostingimiz olmadan web sitemiz olurmu?

Hosting yani barındırma hizmetiniz olmadan web sitenizi internet ortamında yayınlayamazsınız. Web sitelerinizin 7/24 tüm dünya genelinde erişilebilir olması için alan adı ve hosting hizmeti satın almanız gerekecektir.

Web Tasarım Yaptırırken Hosting Yönetimi Teknik Bilgiye İhtiyacımız var mıdır?

Bizler gibi web ajansları ile çalıtığınız takdirde herhangi bir teknik bilgiye ihtiyacınız yoktur. Biz bu işlemleri sizin için ücretsiz yapmaktayız. Yazılım güncellemeler, sunucu hataları, veritabanı problemleri gibi tüm konularda size ücretsiz teknik destek sağlamaktayız.

Ancak kendi web sitenizi hosting alarak kurmak istiyorsanız cPanel kullanımı, SSL Kurulumu, DNS yapılandırması gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekebilir.

En iyi hosting Şirketi Hangisidir?

En iyi hosting şirketi kesinlikle en iyi hizmeti en uygun fiyatlara verebilen şirkettir bizim gözümüzde.

Hosting şirketlerinin hepsi neredeyse aynı alt yapıları kullanmakta fakat hepsi de farklı uzmanlıklara sahiptir. Sizin için en iyi hosting şirketini seçmek için ilgili kısmı tekrar okuyabilirsiniz.

Hosting ve Domain Ücretlerini Her Yıl mı Ödenir?

Evet. Hosting ve domain yenilemelerinin her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Eğer hosting ve domain hizmetleriniz aktif olmaz ise web sitenize erişim sağlanamaz. Hosting ve domain ücretlerinizi 1-5 yıllık yatırabilirsiniz.